home

Op vakantie met een stoma? Dit neem je mee

Martijn Borrenbergen Stomaverpleegkundige

Leef je na je darmkankerbehandeling met een stoma? Dan beleef je vast een hoop nieuwe ‘eerste keren’. Voor het eerst op vakantie met een stoma bijvoorbeeld. Waar moet je allemaal aan denken als je je koffer inpakt? Stomaverpleegkundige Martijn Borrenbergen tipt welke dingen je mee kunt nemen voor een zorgeloze vakantie.

Tip 1: Vraag een stomapaspoort aan

Ga je naar het buitenland? Neem dan een stomapaspoort mee. Daar zet je alle informatie over jouw stoma in, mocht er op je vakantieadres iets niet goed gaan met jou of de stoma. Een stomapaspoort kun je aanvragen in een medisch speciaalzaak.

Tip 2: Neem genoeg stomamateriaal mee

Een open deur misschien, maar zorg dat je genoeg stomazakjes en andere materialen mee hebt. Gaat er een keer iets mis? Dan is het fijn dat je je geen zorgen hoeft te maken over of je het wel redt tot het eind van je vakantie.

Tip 3: Ga je zwemmen? Er is badkleding speciaal voor als je een stoma hebt

Er zijn allerlei soorten badkleding waarbij een stoma minder zichtbaar is. Hogere bikinibroekjes of zwembroeken bijvoorbeeld, die over je stomazakje heen zitten. Een tweedelig badpak kan ook fijn zijn. Je kunt dan je stomazakje makkelijk controleren of vervangen als dat nodig is. Op de site van de Stomavereniging vind je winkels waar je badkleding voor mensen met een stoma kunt kopen. 

Je kunt van je stomaverpleegkundige speciale stomazakjes krijgen voor als je een paar uur naar het strand of zwembad gaat. Die zijn een stuk kleiner en zie je minder zitten.

Tip 4: Neem zakjes mee voor als je diarree krijgt

Op vakantie heb je vaak meer kans dat het niet helemaal goed gaat met eten of drinken. En dat je diarree krijgt. Dat is nooit leuk, maar zeker niet als je een stoma hebt. Hou er rekening mee dat dit kan gebeuren. Vraag je stomaverpleegkundige om speciale zakjes die je aan de onderkant kunt legen. Zo hoef je niet constant het zakje te wisselen.

Tip 5: Ga je vliegen? Stop ook wat spullen in je handbagage

Je hoopt het natuurlijk niet, maar het kan gebeuren dat je ruimbagage niet gelijk met jou op je bestemming aankomt. Stop daarom ook wat stoma-spullen in je handbagage. In ieder geval voor een paar dagen. Je kunt deze niet altijd en overal krijgen op je vakantiebestemming.

Tip 6: Hou er op het vliegveld rekening mee dat je gefouilleerd kan worden

Voor je het vliegtuig in gaat word je meestal gefouilleerd. Je kunt vooraf zeggen dat je een stoma draagt. Je hoort dan op een aparte plek gefouilleerd te worden. Gebeurt dit niet en wil je dit wel? Geef dat dan aan.

Over Martijn Borrenbergen

Martijn is 1 van de 5 stomaverpleegkundigen van OLVG Oncologisch Centrum. Het team is 7 dagen per week beschikbaar om mensen die een stoma hebben of krijgen in OLVG bij te staan. Patiënten met een stoma blijven hun hele leven in contact met het stomateam. En kunnen altijd met vragen bij Martijn of 1 van zijn collega’s terecht.