Inloggen met DigiD
Download de MijnOLVG-app in de App Store of Google Play Store of ga naar www.mijnolvg.nl. Log daarna eenvoudig in met uw DigiD.
Veel gezocht: Vacatures, Orthopedie, Bloedafname
MijnOLVG is het patiëntenportaal van OLVG. In MijnOLVG kunt u uw medische gegevens zien. Op elk moment, wanneer het u uitkomt. OLVG breidt MijnOLVG steeds verder uit, zodat u zelf meer digitaal kunt regelen. Met MijnOLVG kunnen we u sneller helpen.
Herstellen na een operatie bij kanker is hard werken. Het is iets dat je zelf doet, maar steun en hulp van een partner, familielid of vriend kan veel betekenen. Daarom kun je in OLVG als mantelzorger na een operatie meelopen op de verpleegafdeling. En zorgtaken oefenen voor thuis. Oncologieverpleegkundige Amanda Stokroos: ‘Zo herstel je echt samen.’
De dagen na een operatie zijn vaak hectisch. Je bent lichamelijk aan het herstellen, hebt misschien nog pijn. Op de verpleegafdeling word je met alles geholpen, maar thuis moet je het allemaal zelf doen. ‘We zien dat dit voor veel mensen best pittig is,’ vertelt Amanda. ‘Soms voelt iemand zich alleen in dit proces. En voelt een partner of familielid zich machteloos. Zij zouden graag meer willen helpen. Daarom bieden we mantelzorgers nu de mogelijkheid om dagelijkse zorgtaken onder begeleiding te oefenen. Zo wordt het makkelijker om iemand thuis te helpen.’
Sinds kort kunnen mantelzorgers dus meehelpen in de zorg na een operatie bij kanker. Dit geldt voor een aantal kankersoorten, met opnames langer dan 3 dagen. Voorwaarde is dat de mantelzorger minimaal 8 uur per dag aanwezig is. Mensen mogen ook blijven slapen. In die periode neemt de mantelzorger zorgtaken langzaam over van de zorgverleners.
Amanda: ‘In eerste instantie ligt de focus op de dagelijkse dingen als tandenpoetsen, uit bed halen, aankleden en helpen met eten. Maar als iemand er open voor staat leren we ook drain- en stomaverzorging. En we praten met de patiënt en mantelzorger over wat je zelf kunt doen voor je herstel. Ademhalingsoefeningen en bewegen bijvoorbeeld. Het is fijn dat een mantelzorger ook weet dat deze dingen je herstel kunnen versnellen. En bijvoorbeeld de partner of ouder thuis stimuleert om dit ook te doen.’
Op deze manier herstel je dus echt samen. En dat is fijn voor zowel de persoon die geopereerd is als de naaste. Amanda: ‘We zien wat het doet met mensen. Als partner, vriend of familielid voel je je niet meer zo machteloos. Je weet wat je kunt doen om iemand te ondersteunen. En als patiënt voel je je minder alleen en meer gemotiveerd om aan je herstel te werken. We weten uit onderzoek dat hierdoor minder heropnames nodig zijn. Mooi om te zien dat dit dus echt werkt.’
Amanda Stokroos is oncologieverpleegkundige op de afdeling Maag-, Darm- en Leverchirurgie van OLVG Oncologisch Centrum. Ze ondersteunt en begeleidt mensen met onder andere darmkanker, alvleesklierkanker en leverkanker. Voor vragen over hun ziekte en behandeling kunnen mensen altijd bij Amanda of 1 van de andere oncologieverpleegkundigen terecht.
Het mantelzorgprogramma wordt uitgevoerd in samenwerking met Amsterdam UMC en het lectoraat Patiënt- en Familieparticipatie in de Klinische Zorg (een samenwerking tussen HvA, Amsterdam UMC en OLVG onder leiding van dr. Anne Eskes). Deze studie is gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Meer vragen over het mantelzorgprogramma? Neem contact op met artis-trial@amsterdamumc.nl.
For translating the text, please follow the instructions below:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose 'Vertalen'.
3. Select the preferred language.
4. You can now read and/or listen to the translated text.
Please note that the text has been translated using third-party software. The most accurate translation possible was generated; however, no automated translation is perfect, and automated translations are not a replacement for human translators. Translations are offered as a service to the users of this website. There is no guarantee that the translation will be accurate, reliable or correct. OLVG is in no way responsible for the actual translation. If you have any questions, you should always consult your doctor.
Met "compleet" werkt alles het best. Maar je kunt ook kiezen voor een ander niveau. Je keuze kun je natuurlijk altijd aanpassen.