Aandoeningen & behandelingen

Zelfinjectie bij erectiestoornissenu kunt hiervoor terecht bij Urologie

Bij een erectiestoornis wordt de penis niet of onvoldoende stijf of blijft niet lang genoeg stijf. Er is wel zin in seks. Erectiestoornis wordt ook impotentie genoemd. Erectiestoornissen komen veel voor. Meer dan 10 procent van de Nederlandse mannen tussen de 40 en 79 jaar heeft er last van. Eén van de behandelingen is het zelf inspuiten van een medicijn in het zwellichaam van de penis. Dit heet ook wel een auto-injectietherapie.

Verloop

Voorbereiding

Voor de behandeling

De verpleegkundige of uroloog leert u de techniek van zelfinjectie, voordat u die thuis gaat toepassen. De uroloog bepaalt de dosis van het medicijn die u nodig heeft om een erectie te krijgen. Houdt u zich strikt aan de aanwijzingen en wijzig de dosering niet zonder overleg met de uroloog. Roken en alcohol drinken voor de injecties wordt afgeraden, omdat de werking van het medicijn hierdoor verstoord kan worden.

Injectietherapie in combinatie met andere geneesmiddelen

 • Als u geneesmiddelen gebruikt, moet u de uroloog hiervan op de hoogte brengen. De ingespoten medicijnen kunnen namelijk de werking van bloeddrukverlagende medicijnen versterken.
 • Als u ook bloedverdunnende middelen gebruikt, moet de injectieplaats 3 minuten worden dichtgedrukt.

De behandeling

 • Uw uroloog of de verpleegkundige leert u de techniek voor het klaarmaken van de injectiespuit en voor de manier van toedienen.
 • Als een injectie niet tot het gewenste resultaat leidt, mag u de injectie niet direct herhalen. U moet 3 à 4 dagen wachten voor u de volgende injectie toedient.

Na de behandeling

Na de behandeling kunnen bijwerkingen voorkomen:

 • Een injectie kan soms leiden tot een erectie die langer duurt dan wenselijk is. Wanneer een erectie langer dan 3 uur aanhoudt, dient u direct contact op te nemen met de uroloog (ook ’s nachts, via de Spoedeisende Hulp) om onherstelbare schade aan de penis te voorkomen.
 • Bij een verkeerde injectietechniek kan het medicijn onderhuids terechtkomen. Het middel is dan niet of minder werkzaam. Als dit vaker voorkomt, neem dan contact op met uw uroloog of met de verpleegkundige om de injectietechniek nogmaals door te nemen.
 • Een bloeduitstorting, verdoofd gevoel in de penis, roodheid van de injectieplaats en voorbijgaande pijn kunnen als direct gevolg van de injectie voorkomen. Als u tijdens het injecteren pijn voelt, moet u stoppen met inspuiten. Een licht branderig gevoel is normaal.
 • Injecteer niet in zichtbare bloedvaten, anders kunnen bloedingen optreden.
 • Bij regelmatig gebruik gedurende een langere periode kan een plaatselijke verharding van de penis optreden. Deze verharding verdwijnt doorgaans als u stopt met de injecties. Om de kans op deze verhardingen zo klein mogelijk te houden, kunt u het best afwisselend links en rechts in de penis injecteren.

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
 • Nieuwe patiënt?

  Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: 21 maart 2022