home

Vroegtijdige puberteit : u kunt hiervoor terecht bij Kindergeneeskunde

Als bij een meisje borstvorming begint vóór het achtste levensjaar spreken artsen over vervroegde puberteit. Bij een jongen wordt gesproken over een vervroegde puberteit als de testikelvolume toeneemt vóór het negende levensjaar.

Hoe ontstaat het?

De hormonen die betrokken zijn bij de puberteit beginnen te vroeg met werken. Bij meisjes wordt hier vaak geen oorzaak voor gevonden. Bij jongens is een overtollige productie van hormonen vaak de oorzaak voor een vroegtijdige puberteit. Het is belangrijk dat deze jongens verder onderzocht worden om de oorzaak van deze overtollige productie van hormonen te vinden.

Klachten

Kenmerken van puberteit bij meisjes zijn:

  • borstontwikkeling
  • oksel- en schaamhaarontwikkeling
  • een versnelde lengtegroei

Het eerste puberteitskenmerk bij jongens is een toename van het testisvolume (de grootte van de zaadbal). Hierna volgt:

  • verlaging van de stem
  • mannelijke beharingpatroon
  • uitgroei van de penis

Onderzoek en behandeling

Bij vroege puberteitsklachten begint de kinderarts met een lichamelijk onderzoek. Hierbij zal onder andere de borstontwikkeling bij de meisjes en het testisvolume bij de jongens goed bekeken worden. In alle gevallen is bloedonderzoek nodig. De kinderarts kan ook een echo laten maken van de bijnieren, eierstokken of testis. Vaak wordt ook een röntgenfoto van de hand gemaakt om de botleeftijd te bepalen.

Afhankelijk van de leeftijd van een kind en de gevonden oorzaak kunnen jongens en meisjes die te vroeg in de puberteit komen, een behandeling krijgen met een geneesmiddel dat ervoor zorgt dat het lichaam minder geslachtshormonen aanmaakt. De ontwikkeling van de puberteit wordt dan vertraagd en soms zelfs een tijd stopgezet. De behandeling gaat door totdat de leeftijdsgenoten de puberteit bereiken.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Kindergeneeskunde.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Kindergeneeskunde van OLVG. Laatst gewijzigd: