met uw kind naar OLVG

Voorbereidingstips voor ouders en verzorgers

Een opname of operatie kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor kinderen. Het is daarom belangrijk dat u uw kind hierop voorbereidt.

U kent uw kind het beste

Volgens de stichting Kind en Ziekenhuis zijn kinderen die goed zijn voorbereid op een bezoek aan het ziekenhuis, minder uit hun doen als zij weer thuis zijn. Als zij in het ziekenhuis merken dat het er in werkelijkheid zo aan toegaat als van tevoren verteld, komen ze minder voor (vervelende) verrassingen te staan. U als ouder bent de aangewezen persoon om uw kind voor te bereiden op een bezoek aan of opname in het ziekenhuis. U kent uw kind het beste en kunt inschatten waar eventuele angsten en spanningen zitten.

Enkele tips

  • Vertel aan uw kind waarom hij of zij naar het ziekenhuis gaat en wat er die dag gaat gebeuren. Medische details hoeft u niet te vertellen.
  • Gebruik zoveel mogelijk eenvoudige woorden.
  • Wees eerlijk. Vertel het dus ook als uw kind na de operatie misschien wat pijn zal voelen.
  • Praat vooral over wat uw kind zal zien, horen, ruiken of voelen.
  • U hoeft niet alles in een keer te vertellen, u kunt de informatie gerust in stukjes verdelen en op verschillende momenten aan de orde brengen.
  • Neem rustig de tijd en kom er een paar uur later weer even op terug.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de site van Stichting Kind & Ziekenhuis

Fotoboeken

Gebruik de uitgebreide fotoboeken om uw kind voor te bereiden op een ziekenhuisbezoek. Aan de hand van deze fotoboeken kunt u stap voor stap samen met uw kind doornemen hoe een bezoek aan de polikliniek, de dagbehandeling of de Kinderverpleegafdeling verloopt. De fotoboeken zijn opgedeeld in soort bezoek (poliklinisch, dagbehandeling of opname) en leeftijdscategorie. Voor kleine kinderen kan het behandelpad namelijk net anders zijn dan bijvoorbeeld voor tieners. Het doornemen van de digitale fotoboeken kunt u vanaf een aantal dagen tot 1 dag van te voren doen.