JZOJP MKA : afspraken OLVG-verwijzers 1e-2e lijnszorg

Bepaalde klachten op het gebied van MKA kunnen door diverse zorgverleners behandeld worden. Hier leest u bij welke zorgverlener de klachten bij voorkeur thuishoren.

Problemen met het kaakgewricht myogeen (pijn) of arthrogeen (knappen of een kaakslot)

Zorgverlener: orofaciaal therapeut (gespecialiseerde fysiotherapeut).

Bijvoorbeeld bij:

  • Fysiocentrum Amsterdam
  • Fysiotherapiecentrum Amsterdam
  • Fysiomed

Mucocele

Zorgverlener: huisarts

Als u coagulatieapparatuur heeft en hier enige ervaring mee heeft, kunt u een mucocele zelf verwijderen. Anders doorverwijzen naar MKA

Zou u eens willen meekijken bij de behandeling van uw eigen patiënt in OLVG? Dat kan tijdens het spreekuur. Neem daarvoor contact op met kaakchirurgie@olvg.nl.

Fibroom in de mond

Zorgverlener: huisarts

Wanneer u als huisarts onbekwaam bent op dit gebied, nodigt de kaakchirurg u graag uit om mee te lopen in OLVG. Neem daarvoor contact op met kaakchirurgie@olvg.nl.

Patiënten met extreme behandelangst

Zorgverlener: MKA OLVG

U kunt eerst verwijzen voor een consult. De arts en patiënt krijgt extra tijd voor uitleg en vragen, en behandeling.

Alleen na verwijzing door SBT (Stichting Bijzondere Tandheelkunde) kan een gebitsextractie in narcose door MKA in OLVG gedaan worden

Patiënten zonder tandarts

Zorgverlener: tandarts

De afdeling MKA behandelt geen patiënten zonder eigen tandarts. De afdeling MKA doet niet dezelfde behandelingen als een tandarts. Meestal is een tandheelkundig behandelplan nodig. Bij een wens voor totale gebitsextractie is er meestal ook een wens voor een gebitsprothese. Deze moet door een tandarts of tandprotheticus gemaakt worden.

Patiënt met financiële beperkingen

De patiënt kan eventueel gebruikmaken van Bijzondere bijstand die de gemeente biedt voor Amsterdammers met een laag inkomen.

Teleconsultatie

Teleconsultatie is mogelijk voor vragen over aandoeningen, twijfel over doorverwijzing, overleggen over de volgende stap in het behandelplan.

Huisarts+punt

Op dit moment zijn er (nog) geen verwijsmogelijkheden voor MKA.