JZOJP Gynaecologie : afspraken OLVG-verwijzers 1e-2e lijnszorg

Teleconsultatie

Teleconsultatie is mogelijk voor vragen over aandoeningen, twijfel over doorverwijzing, overleggen over de volgende stap in het behandelplan. U kunt dit aanvragen via ZorgDomein.

Let op: teleconsultatie over Verloskunde is een aparte aanvraag in ZorgDomein..

Afspraken Juiste Zorg Op de Juiste Plek

De focus van Gynaecologie in OLVG ligt op bekkenbodemklachten (verzakking en incontinentie), endometriose, myomen, hevig menstrueel bloedverlies, (gecompliceerde) climacteriële klachten en (pre)maligne afwijkingen van cervix en uterus.

(Voorlichting) Anticonceptie

Voor voorlichting over anticonceptie kunt u verwijzen naar www.olvg.nl/anticonceptie of Thuisarts of naar https://www.degynaecoloog.nl/

Omdat ook de toegangstijd voor het plaatsen van een spiraal lang is, kunt u informeren of een ander centrum een kortere toegangstijd heeft. U kunt wel naar ons verwijzen als de plaatsing van een spiraal bij u niet gelukt is of als er een wens tot pijnstilling of sedatie voor het plaatsen is.

Stressincontinentie en overactieve blaas

  • Het advies is om altijd te starten met een goede mictielijst en met bekkenfysiotherapie. Bekkenfysiotherapie wordt vergoed door de basisverzekering bij incontinentie en als de patiënt een geregistreerd bekkenfysiotherapeut inschakelt.
  • Wanneer alleen sprake is van een overactieve blaas zonder prolaps(-klachten), dan kunt u beter direct verwijzen naar Urologie.
  • Bij verdenking van prolaps is verwijzing naar Gynaecologie geïndiceerd.

Fluorklachten

Verwijzing naar Gynaecologie is mogelijk wanneer de klachten langer dan 12 maanden bestaan en meerdere therapieën niet hebben geholpen.

Licht afwijkend uitstrijkje (Pap 2, HrHPV pos) uit BVO

Omdat ook de toegangstijd voor kolposcopie lang is, kunt u informeren of een ander centrum een kortere toegangstijd heeft. U kunt natuurlijk naar ons verwijzen als de patiënt klachten heeft die te maken hebben met contactbloedingen of intermenstrueel/tussentijds bloedverlies of als de patiënt reeds bij ons bekend is.

Menopauze

Patiënten met verdenking op voortijdig ovarieel falen en ernstige/gecompliceerde climacterische klachten komen in aanmerking voor verwijzing naar onze Menopauzepoli.

Pessariumcontroles

Het aanmeten van pessaria is een taak voor de gynaecoloog. Zodra de patiënt tevreden is met het pessarium kunnen verdere controles via de huisarts plaatsvinden tenzij sprake is van gynaecologische co-morbiditeit (als bijvoorbeeld door lichen sclerosis de wissel erg pijnlijk is) of als de huisartsenpraktijk niet over de expertise beschikt.

Huisarts+punt

Op dit moment zijn er (nog) geen verwijsmogelijkheden voor Gynaecologie.