home

Zwangeren gezocht voor deelname onderzoek relatie allergie en borstvoeding

OLVG, locatie Oost doet onderzoek naar de invloed van de voeding van moeders met een allergie op de samenstelling van de borstvoeding. Doel is om vast te stellen of een allergie bij het kind voorkomen kan worden met een specifiek dieet. Locatie Oost zoekt hiervoor zwangere vrouwen met een allergie en zwangere vrouwen zonder een allergie.

Borstvoeding is vaak de eerste voeding die een kind na de geboorte krijgt en borstvoeding kan een kind beschermen tegen het krijgen van een allergie. Dit wordt mogelijk beïnvloed door vezelachtige stoffen en bacteriën in de borstvoeding en bacteriën in speeksel. Deze studie moet uitwijzen of de voeding van de moeder invloed heeft op deze stoffen in de borstvoeding, en daardoor de kans op een allergie bij kinderen kleiner wordt.

Wat betekent dit voor deelnemers?

  • De moeder levert 3 dagen en 4 weken na de bevalling een kleine hoeveelheid borstvoeding, speeksel en ontlasting in. Bij het kind wordt ook een kleine hoeveelheid speeksel en ontlasting afgenomen.
  • De moeder houdt 4 weken na de bevalling gedurende drie dagen een eetdagboek bij.

Meedoen of meer weten?

Wilt u meedoen, heeft u vragen of ontvangt u graag meer informatie om uw (zwangere) cliënten hiervoor te interesseren? Neem dan contact met ons op.

OLVG voert dit onderzoek uit in samenwerking met kinderartsen en wetenschappers uit VUmc en Wageningen Universiteit onder de naam Synbio-breast studie.

Betrokken afdelingen

Kindergeneeskunde