home

Verbeteren behandeling zwangerschapsmisselijkheid

Voor vrouwen met hyperemesis gravidarum bestaan een aantal mogelijke behandelingen. Als vrouwen zich bij u melden kunt u hen helpen met voedingsadvies en medicijnen. Ook verwijzen naar de Stichting ZEHG kan veel betekenen voor deze vrouwen. De stichting heeft ook veel informatie voor professionals.

Meer over hyperemesis gravidarum

Zwangerschapsmisselijkheid is een bekend verschijnsel. Als de misselijkheid ernstig is, de vrouw niet normaal kan eten/drinken en haar dagelijkse activiteiten sterk beperkt worden, is er sprake van hyperemesis gravidarum.  Deze problemen kunnen ook na het eerste trimester van de zwangerschap doorgaan. Sommige vrouwen braken zoveel of zijn zo misselijk dat ze uitdrogen, afvallen of elektrolytenstoornissen krijgen. De zwangere kan hierdoor afvallen, uitdrogen, ondervoed raken of depressief worden.  De gevolgen voor de baby zijn minder duidelijk, maar er is een associatie met slechtere zwangerschapsuitkomsten. Stress en ondervoeding geven een grotere kans op hart- en vaatziekten in het in het latere leven van het kind. 

Wat u u in de 1e lijn kunt doen

 

  • Adviseer kleine beetjes te eten en te drinken, iedere calorie is welkom, focus vooral niet op gezonde voedingsmiddelen. 
  • Medicatie van eerste is keus is emesafene, supp of oraal, 2dd. Als dat niet voldoende is kan metoclopramide, supp of oraal, 1-3 dd 10 mg, worden gegeven. Metoclopramide mag langer dan 5 dagen worden gebruikt indien er geen extrapyramidale (“parkinsonachtige”) bijwerkingen zijn. Bouw de medicatie vooral niet te snel af. Adviseer om zwangerschapsvitaminen te nemen (vooral met vitamine B en foliumzuur).
  • Veel adviezen voor zowel zorgprofessionals als patiënten staan op de website van de Stichting ZEHG.

Wanneer verwijzen?

Er is helaas geen betrouwbare test voor de ernst van hyperemesis gravidarum. Ketonurie is echt bewezen niet betrouwbaar.  Verwijs daarom bij alarmsymptomen: gewichtsverlies >5%, niet/veel minder plassen, donkere urine, 24 uur niet kunnen drinken,  meer dan 3x per dag overgeven, dagelijkse bezigheden niet meer kunnen doen,  depressieve gevoelens

Wat doen we in OLVG?

In OLVG rehydreren we in dagbehandeling met infuus: vaak voelen vrouwen zich hierdoor een tijdje weer wat beter. Daarnaast worden elektrolyten gecontroleerd en zo nodig gesuppleerd. Indien nodig wordt er gestart met ondansetron en/of corticosteroiden, danwel sonde voeding en/of TPV en psychische ondersteuning.

Hyperemesis gravidarum is geen medische indicatie.  Er is geen goede behandeling voor hyperemesis gravidarum en het enige waar we deze vrouwen echt wat kunnen helpen is begeleiding, begrip en ondersteuning van ons als professionals, maar ook van lotgenoten. Zij kunnen terecht bij de Stichting ZEHG