home

Teleconsultatie: we kunnen en willen niet meer zonder

Teleconsultatie is een belangrijke vorm van digitale consultatie geworden. Het wordt dan ook steeds vaker ingezet ter vervanging van een regulier consult op de polikliniek. In OLVG werken inmiddels (bijna) alle vakgroepen met teleconsultatie. Nadat u als huisarts via Zorgdomein een vraag aan een specialisme heeft gesteld, voorziet de specialist u binnen 3 dagen van een beoordeling.

Vanuit het project ‘Slimmer samenwerken met de huisarts’, een project van OLVG en huisartsen samen,  hebben drie Amsterdamse wijkgroepen een proef gedaan. Zij hebben gedurende een aantal maanden het teleconsult structureler ingezet voorafgaand aan een verwijzing. 

Structurele inzet positief 

Uit de proef is gebleken dat zowel huisartsen als specialisten erg tevreden zijn met deze vorm van consultatie. Beide partijen hebben aangegeven door te willen gaan met het structureel gebruik van teleconsultatie. 

Verbeterpunten

Uit de proef kwam een aantal belangrijke verbeterpunten en wensen naar voren: 

  • Technische onvolkomenheden oplossen 
  • Mogelijkheid onderzoeken tot wedervraag of andere overlegvorm bij bestaande patiënten
  • Koppeling Epic voor specialisten
  • Mogelijk om teleconsult direct om te zetten in een verwijzing.
  • Variatie aanbrengen in beantwoordingstermijn Voor sommige specialismen/aandoeningen snelle teleconsultaen mogelijk maken, binnen een dag beantwoord.