home

Teleconsultatie: wat is het en hoe werkt het?

Er zijn vaak onduidelijkheden over teleconsultatie: wat zijn de mogelijkheden en voordelen en hoe werkt het precies? Wij leggen het graag aan u uit.

Wat is het?

Met teleconsultatie kunt als huisarts via ZorgDomein een digitale vraag stellen aan een medisch specialist. Via deze applicatie kunt u zelfs een foto meesturen (van de huid) of een deel van het patiëntendossier (zoals de bloeduitslagen of medicatie). In tegenstelling tot een afspraak op locatie of een videoconsult, is er bij teleconsultatie geen face-to-face contact met de specialist. Een teleconsult vraagt u altijd via ZorgDomein aan en het antwoord op de gestelde vraag krijgt u terug via Edifact (Zorgmail). Meestal wordt per soort teleconsult een termijn afgesproken waarop u antwoord krijgt.

Voordelen

Teleconsultatie is een vorm van 1,5 lijnszorg en geldt uitsluitend voor niet-spoedeisende vragen. Het voordeel is dat de patiënt niet op consult hoeft te komen in het ziekenhuis en dat de patiënt bovendien  geen eigen risico hoeft te betalen.

Het werkt als volgt:

  • Vanuit uw HIS gaat u naar het tabblad Aanvragen teleconsultatie in ZorgDomein.
  • In het menu kiest u voor Dermatologie of Interne geneeskunde.
  • Vervolgens legt u uw vraagstelling voor aan de dermatoloog of nefroloog.
  • Het aanvraagformulier voor uw teleconsult wordt automatisch ingevuld met bijvoorbeeld een foto, labwaarden of andere relevante data uit uw HIS.
  • Binnen de afgesproken termijn ontvangt u het behandeladvies van de (dienstdoende) dermatoloog of nefroloog, zonder dat uw patiënt naar het ziekenhuis is geweest.
  • Eventueel kunt u nog een reactie geven of vervolgvraag stellen naar aanleiding van het advies van de dermatoloog of nefroloog.

Meer vakgroepen

Binnen OLVG zijn nu twee soorten teleconsulten mogelijk:

  • Teledermatologie; mede beoordelen van foto’s van huidproblemen.
  • Telenefrologie: adviesvraag aan de nefroloog

Binnenkort gaat de polikliniek Interne Geneeskunde van OLVG ook starten met teleconsultatie. De verwachting is dat er in de nabije toekomst bij meerdere vakgroepen teleconsulten kunnen worden aangevraagd.