home

Slaapcentrum OLVG: slaapexperts KNO, Neurologie en Longgeneeskunde op 1 plek

Vanaf maandag 12 oktober kunnen patiënten met slaapgerelateerde aandoeningen of klachten terecht bij het nieuwe OLVG Slaapcentrum, gevestigd op locatie West. Op deze plek werken vanaf nu slaapspecialisten van de afdelingen KNO, Neurologie en Longgeneeskunde zij aan zij, om snel en efficiënt tot de juiste diagnose en behandelmogelijkheden te komen voor de patiënt met slaapproblemen. Ook slaapexperts van de afdeling Mond-, Kaak-, en Aangezichtschirurgie (MKA) werken mee op het Slaapcentrum, maar vooralsnog worden zij ingevlogen van hun eigen afdeling.

Wanneer mensen langdurig slecht slapen kan dit veel problemen met zich meebrengen: lichamelijk en geestelijk, maar ook thuis en op het werk. Waar patiënten voorheen vaak meerdere specialisten op verschillende afdelingen moesten zien voor diagnostiek en behandeling, kunnen zij  hiervoor nu op dezelfde plek terecht. Zo hoeven patiënten niet meer het hele ziekenhuis door en kan het aantal consulten worden verminderd.

Aandoeningen of klachten

Het Slaapcentrum van OLVG is expert op het gebied van o.a. de volgende slaapgerelateerde aandoeningen of klachten: 
•    snurken
•    slapeloosheid (inslaap- en doorslaapstoornissen)
•    OSAS (obstructief slaap apneu syndroom)
•    nachtelijke bewegingsonrust
•    klachten over dag-nacht ritme
•    onverklaarde slaperigheid overdag

Van huisarts tot Slaapcentrum

Patiënten kunnen enkel op doorverwijzing van de huisarts terecht bij het Slaapcentrum. Aan de hand van vragenlijsten en triage komt de patiënt direct bij de juiste specialist. Is er toch een aanvullend consult nodig bij een ander specialisme of bij de verpleegkundige? Dan is dit snel geregeld, want slechts een deur verder.  

Wanneer een slaaponderzoek (polysomnografie) nodig is, gebeurt dit thuis. De gegevens van dit onderzoek worden geanalyseerd door een van de specialisten, waarna mogelijk een vervolgtraject bij longarts of KNO-arts gestart wordt. Een andere optie is dat de patiënt na verwijzing een intake krijgt bij de neuroloog.