home

Philips roept slaapapneu- en beademingsapparaten terug

Philips heeft op maandag 14 juni gemeld dat het gebruik van bepaalde slaapapneu apparatuur mogelijke gezondheidsrisico’s geeft. Dit geldt voor de Dreamstation 1 apparaten. Sommige patiënten van OLVG gebruiken deze apparatuur.

Philips roept slaapapneu- en beademingsapparaten terug vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. De teruggeroepen apparaten zijn van de eerste generatie Dreamstations. De Dreamstation 2 geeft geen gezondheidsrisico’s.

Het veiligheidsrisico kan ontstaan wanneer het apparaat in een zeer hete of vochtige omgeving staat. Daarnaast kan het probleem ontstaan als het apparaat met de zogenaamde Ozon-methode wordt schoongemaakt. De leverancier met wie wij in OLVG samenwerken (Mediq) maakt geen gebruik van deze schoonmaakmethode. Hierdoor is het laatste risico uitgesloten. Het probleem is door Philips zelf opgemerkt na een test van het apparaat. 

Advies Philips

Het advies van Philips is om per direct te stoppen met het gebruik van de Philips Dreamstation 1, tenzij er gezondheidsoverwegingen zijn om door te gaan. In lijn met de slaapapneu vereniging en de Nederlandse Vereniging van artsen voor Longziekten en Tuberculose adviseren we de Dreamstation 1 te blijven gebruiken als patiënt:

  • ernstige klachten heeft
  • als patiënt klachten krijgt nadat deze is gestopt met Dreamstation 1

Meer informatie

Over welk type apparaat het precies gaat, welk telefoonnummer gebeld kan worden met vragen en wanneer meer informatie volgt, leest u in dit nieuwsbericht.

Lees ook het nieuwsbericht van Philips en Mediq.

Betrokken afdelingen

Slaapcentrum