home

OLVG opent Spoedpolikliniek SEH

U kunt voortaan patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben doorsturen naar de Spoedpolikliniek in OLVG, locatie West. Een nieuwe vorm van spoedeisende hulp waarbij de zeer acute en minder acute zorg van elkaar worden gescheiden. Groot voordeel is dat patiënten nog amper hoeven te wachten, de gemiddelde doorlooptijd op de Spoedpolikliniek is 45 minuten. U kunt patiënten doorsturen met buikpijn, acute wonden en brandwonden, trauma van armen of benen en verdenking trombosebeen. 

Niet meer urenlang wachten op de SEH

Omdat levensbedreigende spoedgevallen op een SEH voorgaan, moet een grote groep patiënten (60%) vaak urenlang wachten. ‘Dat kan anders’, aldus Michiel Gorzeman, SEH-arts en initiatiefnemer van de Spoedpolikliniek op de SEH. ‘Op de Spoedpolikliniek zijn we er voor patiënten die acute zorg nodig hebben die niet hoog-complex is maar net te complex voor de huisarts. Vaak is in deze situaties aanvullend onderzoek nodig. Denk aan een foto, echo, een ECG of snel bloedonderzoek. In de Spoedpolikliniek plannen we deze zorg in en komt de patiënt op afspraak op een vast tijdstip. We werken met efficiënte zorgpaden. Het lange wachten is hiermee verleden tijd.’

Welke patiënten kunt u insturen?

U kunt patiënten met de volgende aandoeningen insturen:
  • Buikpijn
  • Acute wonden en brandwonden  
  • Trauma van armen of benen, bijvoorbeeld een verdenking op een breuk
  • Verdenking trombosebeen

Hoe werkt het precies? 

  1. De huisarts belt de Spoedpolikliniek en beslist samen met de medewerker (een physician assistant, verpleegkundig specialist of SEH-verpleegkundige) aan de hand van een paar vragen of patiënt geschikt is en welke onderzoeken nodig zijn. 
  2. Dan wordt een afspraak gepland. Als het nodig is kan die afspraak direct plaatsvinden. 
  3. De patiënt meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de SEH in OLVG West en wordt verwezen naar de Spoedpolikliniek die gelegen is naast de SEH.
  4. Daar is patiënt direct aan de beurt, doorloopt het tevoren bepaalde pad en er vindt behandeling plaats.

Na gemiddeld 45 minuten is het bezoek afgerond. Als aanvullend onderzoek nodig is wordt dat onderzoek verricht en in geval van opname wordt patiënt doorverwezen naar de SEH. 

De huisarts wordt direct via de gebruikelijke weg ingelicht over de bevindingen en zo nodig gebeld.

U kunt patiënten nog steeds rechtstreeks insturen voor röntgen

Huisartsen kunnen uiteraard ook nog rechtstreeks patiënten insturen naar de röntgen voor een foto of echo. Als daar een relevante afwijking wordt gezien, gaan patiënten door naar de Spoedpolikliniek of gipskamer.  

Hoge tevredenheid

Afgelopen maanden heeft een kleine groep huisartsen al ervaring opgedaan met de Spoedpolikliniek. Er zijn honderden patiënten doorgestuurd en de reacties zijn zeer positief. Cijfer voor patiënttevredenheid van 9,2 en op de zgn. NPS klanttevredenheidsmeting scoort de Spoedpolikliniek excellent. Met deze beoordeling scoort de Spoedpolikliniek ver boven het landelijk gemiddelde. 
Huisarts Saskia de Jong van SAG Amsterdam heeft goede ervaringen met de spoedpoli: ‘Om bij een patiënt met buikpijn een aandoening te kunnen uitsluiten, heb ik de SEH-spoedpoli benadert. Mijn patiënt kon hier al na een uur terecht en binnen twee uur werd ik gebeld met de uitslag. De spoedpoli bespaart de patiënt veel wachttijd, wat erg fijn is. Ik heb er direct ’s middags weer een patiënt naartoe doorverwezen.’

Contact

Wilt u meer weten of twijfelt u  over het insturen van een patiënt? Bel gerust met de Spoedpolikliniek SEH op 020-5108027
De Spoedpolikliniek is vooralsnog alleen op doordeweekse dagen geopend van 9 tot 18 uur.
Voor meer informatie kunt u ook mailen naar: m.p.gorzeman@olvg.nl.