home

Nieuwe methode aortaklepoperatie in OLVG

Sinds kort gebruikt OLVG een nog minder invasieve operatiemethode voor het vervangen van de aortaklep. Patiënten kunnen bij OLVG al tientallen jaren terecht voor een minimaal invasieve hartklepoperatie. Hierbij wordt het borstbeen gedeeltelijk doorbroken. Bij de nieuwe operatiemethode wordt enkel een kleine snede aan de zijkant van de romp gemaakt, zodat het borstbeen volledig intact blijft. Dankzij deze techniek herstelt de patiënt aanzienlijk sneller, terwijl de operatie net zo effectief is. OLVG is het enige ziekenhuis in Nederland waarbij nagenoeg elke patiënt voor deze benadering in aanmerking komt.

Voordelen patiënt

Voor de patiënt is dit een mooie manier van opereren. Vikash Hindori, cardiotharocaal chirurg in OLVG: ‘Doordat het borstbeen niet wordt doorbroken hoeft het niet te helen, is de wond veel minder groot en blijft de stabiliteit van de borstkas bewaard. De operatie duurt ook minder lang, wat in alle gevallen beter is voor het herstel van de patiënt. Patiënten ervaren na de operatie veel minder pijn, zijn sneller op de been en revalideren korter dan bij gebruikelijke minimaal invasieve operaties van de aortaklep.’ aldus Hindori.

OLVG als voorloper

OLVG behoort tot een van de weinige ziekenhuizen ter wereld die deze techniek frequent toepast: ‘De techniek is nog niet voor elke chirurg weggelegd. Het opensnijden van een deel of het gehele borstbeen blijft nog altijd de meest gangbare methoden bij aortaklepoperaties. Zo worden de meeste chirurgen nog steeds opgeleid’, aldus Hindori .
Voor zover bekend zijn er naast OLVG slechts twee ziekenhuizen in Nederland die de nieuwe methode bij nagenoeg elke patiënt aanbiedt. De enige uitzondering is wanneer de anatomie het niet toelaat, maar dat komt zelden voor. Daarnaast is OLVG ook de enige die de mogelijkheid biedt om bij deze techniek een volledig hechtingloze klep te gebruiken, wat het verloop van de operatie en daarmee uiteindelijk ook het herstel van de patiënt bespoedigt.