Drie vragen aan ... Margien Seinen, maag-darm-leverarts

In deze rubriek van Verwijsnieuws leert u een van onze specialisten beter kennen aan de hand van drie vragen. Dit keer: Margien Seinen, maag-darm-leverarts.

Wat is jouw specialiteit binnen Maag-, Darm- en Leverziekten?

Mijn specialiteit binnen MDL zijn de chronische darmziekten (IBD), de ziekte vanCrohn en colitis ulcerosa. Verder vind ik het leuk om binnen deze groep IBD-patienten de zwangeren te begeleiden. Daarnaast heb ik interesse in overige aandoeningen van de dunne darm en beoordeel ik binnenkort samen met mijn collega Bert Baak de videocapsules. Tevens houd ik me bezig met digitalisering van de zorg, zo hebben we recent een digitaal zorgpad gemaakt voor de IBD en een digitale intake voor de endoscopie. 

Kan je meer vertellen over het IBD digitale zorgpad?

Graag! Wij hebben als eerste binnen OLVG een digitaal zorgpad gemaakt. Het digitale IBD zorgpad zijn we nu aan het uitrollen en patiënten aan het includeren. Het is een manier om patiënten beter te informeren en om zorg op afstand te doen. De IBD-patiënt, die veelal jong is en een druk leven leidt, hoeft dan niet onnodig naar het ziekenhuis te komen. We blijven meten op afstand aan de hand van bijvoorbeeld ontlastingstesten en vragenlijsten. Hierdoor weten we wanneer de patiënt moet komen, maar ook wanneer de patiënt niet perse hoeft te komen. Indien gewenst, of bij klachten kan de patiënt altijd een afspraak inplannen . 
Het allerbelangrijkste is dat de 2500 IBD-patiënten alleen naar het ziekenhuis komen als dat nodig is én we niemand uit het oog verliezen. 

Hoe zou je de MDL vakgroep en de samenwerking met de huisartsen omschrijven?

De vakgroep MDL in OLVG is een grote groep waarin iedereen breed is opgeleid, maar toch ruimte heeft voor eigen speerpunten. We hebben het gewoon heel leuk met elkaar en overleggen laagdrempelig. Dat wil ik ook zo houden met de huisartsen. Ik hoop dat het persoonlijk contact blijft bestaan naast ontwikkelingen als teleconsultatie. We willen met de huisartsen in contact blijven over de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Zo hebben we nu al IBS 1,5e lijnszorg op het Huisartsen Pluspunt. Een enorm fijne manier om de drempel tot zorg te verlagen.