cBoards helpt samenwerkende ziekenhuizen, huisartsen en thuiszorg bij monitoren coronapatiënt na ontslag

Sinds november kunnen coronapatiënten na opname in het ziekenhuis sneller naar huis, dankzij een verbeterde samenwerking tussen Amsterdamse ziekenhuizen, huisartsen en thuiszorgorganisaties. Sinds halverwege januari wordt voor deze patiënten, die met extra zuurstof en medicijnen onder begeleiding van hun huisarts thuis verder aansterken, gebruikgemaakt van het systeem cBoards. Hiermee kunnen zowel patiënt als de samenwerkende zorgverleners gemakkelijk en snel op afstand informatie delen.

De afgelopen weken gingen de eerste OLVG-patiënten met begeleiding van cBoards naar huis. Groot voordeel is dat niet alleen betrokken zorgpartijen hiermee gemakkelijk digitaal informatie kunnen delen, ook de patiënt zelf heeft hier veel baat bij: in cBoards staan informatieve video’s en diverse folders, o.a. over het ontslag naar huis en het gebruik van de saturatiemeter.  Bovendien kunnen de door de patiënt gemeten zuurstofwaarden in het bloed automatisch worden ingeladen.

Sinds november konden dankzij deze samenwerking 35 patiënten uit OLVG sneller naar huis. In heel Amsterdam staat de teller inmiddels op meer dan 100 patiënten.

Hierbij gaat het alleen om coronapatiënten die al grotendeels hersteld zijn, maar voor verder herstel nog extra zuurstof en medicijnen nodig hebben. De patiënten ontvangen voor het ontslag naar huis een saturatiemeter, en in het ziekenhuis wordt hiermee alvast geoefend samen met de verpleegkundige. Via deze saturatiemeter , wordt de (zuurstof-)saturatie driemaal daags door de patiënt zelf gemeten, en dagelijks ook via cBoards doorgegeven aan de huisarts. De huisarts overlegt waar nodig laagdrempelig met de specialist.