3 vragen aan... Louis Jansen, maag-darm-leverarts

In deze rubriek van Verwijsnieuws leert u een van onze specialisten of een van de huisartsen waarmee we samenwerken beter kennen aan de hand van drie vragen. 
Dit keer: Louis Jansen, maag-darm-leverarts

Wat is jouw specialiteit binnen de MDL?

Mijn aandachtsgebied binnen de MDL is de leverziekten.

Welke vragen ontvang je vooral via teleconsulten?

Via teleconsulten ontvang ik vooral vragen voor advies over verdere diagnostiek of behandeling die geen spoed hebben, en de vraag of het zinvol is de patiënt te verwijzen. Bijvoorbeeld wat te doen met een per toeval gevonden galblaaspoliep of levercyste. En bijvoorbeeld bij functionele buikklachten (bij jonge mensen); wat mis ik nog in de diagnostiek? Dus meedenken over de meest waarschijnlijke diagnose en eventueel beleid.

Hoe zie je de ontwikkelingen in samenwerking met de huisarts in de toekomst?

Ik zie een belangrijke rol voor huisartsen in de verdere begeleiding van patiënten die een periode met diagnostiek en behandeling op de polikliniek hebben gehad, maar geen specialistische actieve vervolgbehandeling nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld het vervolgen van het Hb bij een ferriprieve anemie (na 'negatieve' endoscopische analyse) zijn, of de begeleiding van een patiënt met een vetlever met overgewicht en/of diabetes die (nog) geen significante leverschade heeft.
Dit creëert ruimte om nieuwe patiënten te kunnen beoordelen. De huisarts houdt vervolgens de regie over de zorg voor de patiënt, bijvoorbeeld Hb-controles kunnen gecombineerd worden met diabetes of CVRM controles). En de huisarts houdt de mogelijkheid om laagdrempelig te overleggen over de (bij ons bekende) patiënt.