Aandoeningen & behandelingen

Ureterorenoscopie u kunt hiervoor terecht bij Urologie

Een ureterorenoscopie, ook wel URS, is een operatieve manier om een niersteen uit de plasbuis te verwijderen. Dit gebeurt met een dun hol buisje (de ureterorenoscoop) die via de plasbuis naar de urineleider wordt ingebracht. Tijdens de ingreep bent u onder narcose. De URS wordt uitgevoerd bij mensen die last hebben van een niersteen, poliep of een onduidelijke afwijking hebben in de urineleider of het nierbekken. Bij deze behandeling blijft u een dag en een nacht in het ziekenhuis

Verloop

Voorbereiding

Als voorbereiding op de operatie gaat u langs bij de anesthesioloog en de verpleegkundige voor preoperatieve screening en een opnamegesprek. Dit gebeurt in de weken voorafgaand aan de operatie.

Nuchter

Op de dag van de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 00.00 uur niets meer mag eten en drinken. Een slokje water bij het innemen van medicijnen is geen probleem.

De dag van de operatie

Op de dag van de operatie komt u ’s ochtends op de verpleegafdeling urologie, afdeling B7. Hier wordt u naar uw kamer gewezen en vinden de laatste voorbereidingen voor de operatie plaats.

De behandeling

  • Op de operatiekamer krijgt u antibiotica toegediend en brengt de anesthesioloog u in slaap via een infuus in de arm. Tijdens de operatie liggen uw benen in beensteunen zodat de uroloog goed bij de blaas kan.
  • Via de plasbuis wordt de ureterorenoscoop ingebracht. Dit instrument wordt opgeschoven tot aan de steen of de te onderzoeken afwijking. De steen wordt door middel van een paktangetje of vangnetje gepakt en verwijderd. Als de steen te groot is om meteen te verwijderen, wordt deze eerst vergruisd met behulp van een laserapparaat of trilsonde.
  • Na het verwijderen van de steen, wordt een JJ-katheter achtergelaten in de urineleider. Dit zorgt ervoor dat de afvloed van urine van de nier naar de blaas makkelijker verloopt.
  • Na afloop van de operatie wordt een blaaskatheter geplaatst om eventuele bloedstolsels en stukjes gruis uit de blaas te spoelen. U hoeft dan niet zelf te plassen.

Na de behandeling

  • Wanneer u goed wakker bent na de narcose, wordt u van de uitslaapkamer (recovery) naar de verpleegafdeling gebracht. Hier krijgt u wat te eten en te drinken. De blaas kan zo nodig worden gespoeld via de katheter, om eventuele bloedstolsels en stukjes gruis te verwijderen uit de blaas.
  • De eerste dag na de operatie wordt de katheter verwijderd. U moet dan weer zelfstandig gaan plassen. Wanneer dit goed gaat, mag u naar huis. De JJ-katheter wordt een aantal weken na de operatie verwijderd op de polikliniek. Hiervoor krijgt u een afspraak mee.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: 01 december 2021