Meer informatie over MijnOLVG
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Wanneer de conservatieve behandeling faalt zijn veel mensen met een hallux valgus gebaat bij een operatieve behandeling. De arts kan op verschillende manieren de grote teen rechtzetten afhankelijk van de afwijking.
De meest voorkomende operatieve behandelingen zijn de volgende:
Deze techniek wordt gebruikt bij een milde hallux valgus. De orthopedisch chirurg maakt een snee aan de zijkant van de voet en verwijdert een stuk van de bult. Bij deze operatie wordt een zaagsnede gemaakt in het voorste deel van het bot in een V-vorm, om vervolgens de botdelen in de juiste stand aan elkaar vast te maken. De orthopedisch chirurg zet het bot vast met 1 klein schroefje of met een metalen draad. Door deze methode wordt het voorste deel van de voet smaller.
Deze techniek wordt gebruikt bij een matige of ernstige hallux valgus. De orthopedisch chirurg maakt een snee aan de zijkant van de voet en verwijdert een stuk van de bult. Bij deze operatie wordt een Z-vormige zaagsnede gemaakt in het bot, het bot wordt in de goede stand geschoven en de botdelen worden met 2 kleine schroefjes vastgezet.
Artrodese betekent het verstijven van een gewricht. Bij deze operatie zet de arts het metatarsofalangeale (MTP) gewricht vast. Dit wordt gedaan als het gewricht versleten is en als u veel pijn heeft aan de teen.
Na de operatie krijgt u een strak drukverband voor de duur van circa 1 week. Daarnaast krijgt u een stijve loopzool of een DARCO-schoen aangemeten. Deze zool zorgt ervoor dat u uw voet niet kunt afwikkelen. Het bot kan dan goed genezen, en het schroefje niet uitbreken. Na 1 week komt u op controle op de gipskamer, en krijgt u een afneembare gipsspalk met speciale aandacht voor de grote teen. Als het herstel naar verwachting verloopt, mag u daarna uw eigen schoenen weer gaan dragen.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 29 december 2020