Aandoeningen & behandelingen

Teen - hallux valgus operatieu kunt hiervoor terecht bij Orthopedie

Wanneer de conservatieve behandeling faalt zijn veel mensen met een hallux valgus gebaat bij een operatieve behandeling. De arts kan op verschillende manieren de grote teen rechtzetten afhankelijk van de afwijking.

Verloop

Voorbereiding

  • Voor uw opname heeft u een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie voor pre-operatief Onderzoek. Hier heeft u een gesprek over de manier van verdoven en de gang van zaken rondom uw operatie.
  • Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u 4 weken voor de operatie stopt met roken.
  • Neem elleboogkrukken mee bij opname in het ziekenhuis.
  • Zorg dat u iemand heeft die u kan komen ophalen na de operatie.

Behandeling

De meest voorkomende operatieve behandelingen zijn de volgende:

  • Chevron-osteotomie

Deze techniek wordt gebruikt bij een milde hallux valgus. De orthopedisch chirurg maakt een snee aan de zijkant van de voet en verwijdert een stuk van de bult. Bij deze operatie wordt een zaagsnede gemaakt in het voorste deel van het bot in een V-vorm, om vervolgens de botdelen in de juiste stand aan elkaar vast te maken. De orthopedisch chirurg zet het bot vast met 1 klein schroefje of met een metalen draad. Door deze methode wordt het voorste deel van de voet smaller.

  • Scarf-osteotomie

Deze techniek wordt gebruikt bij een matige of ernstige hallux valgus. De orthopedisch chirurg maakt een snee aan de zijkant van de voet en verwijdert een stuk van de bult. Bij deze operatie wordt een Z-vormige zaagsnede gemaakt in het bot, het bot wordt in de goede stand geschoven en de botdelen worden met 2 kleine schroefjes vastgezet.

  • MTP-I artrodese

Artrodese betekent het verstijven van een gewricht. Bij deze operatie zet de arts het metatarsofalangeale (MTP) gewricht vast. Dit wordt gedaan als het gewricht versleten is en als u veel pijn heeft aan de teen.

Na de behandeling

Na de operatie krijgt u een strak drukverband voor de duur van circa 1 week. Daarnaast krijgt u een stijve loopzool of een DARCO-schoen aangemeten. Deze zool zorgt ervoor dat u uw voet niet kunt afwikkelen. Het bot kan dan goed genezen, en het schroefje niet uitbreken. Na 1 week komt u op controle op de gipskamer, en krijgt u een afneembare gipsspalk met speciale aandacht voor de grote teen. Als het herstel naar verwachting verloopt, mag u daarna uw eigen schoenen weer gaan dragen.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Orthopedie van OLVG. Laatst gewijzigd: 29 december 2020