Uw dossier online inzien?
In MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
Met het patiëntenportaal MijnOLVG kunt u in een beveiligde digitale omgeving uw persoonlijke medische dossier inzien. Om MijnOLVG te gebruiken heeft u een BSN, mobiel telefoonnummer en/of e-mailadres nodig.
Naar MijnOLVGIn MijnOLVG kunt u uw persoonlijke gegevens van OLVG inzien en beheren. U kunt bijvoorbeeld uw afspraken bekijken, onderzoeksuitslagen inzien en korte vragen stellen.
Lees verder
De behandeling van slokdarmkanker bestaat uit verschillende stappen. U krijgt tijdens uw behandeling met verschillende behandelaars en afdelingen te maken. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Onderaan deze pagina kunt u het behandeltraject per stap bekijken.
Het merendeel van de mensen met slokdarmkanker is ouder dan 50 jaar. Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van slokdarmkanker zijn roken en overmatig alcoholgebruik.
Er bestaan verschillende soorten slokdarmkanker. De meest voorkomende vormen van slokdarmkanker zijn:
Slokdarmkanker kan meerdere klachten of symptomen opleveren. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Daarnaast geeft slokdarmkanker in een vroeg stadium vaak geen klachten. Herkent u één of meerdere van onderstaande symptomen of klachten? Dan kunt u na overleg met uw huisarts een verwijzing vragen naar OLVG.
Omdat slokdarmkanker pas laat klachten geeft wordt de ziekte bij veel mensen pas vastgesteld op het moment dat een operatie niet meer mogelijk is.
Om de diagnose slokdarmkanker te kunnen stellen, vinden er een aantal onderzoeken plaats.
Naast de onderstaande onderzoeken wordt er mogelijk ook een longfunctieonderzoek gedaan waarbij de (verminderde) werking van de longen wordt onderzocht. De onderzoeken worden gedaan door de Maag-, Darm- en Lever arts.
Als de uitslagen van onderzoek bekend zijn, bespreekt een multidisciplinair team van artsen en deskundigen van Oncologisch Centrum Amsterdam wat de beste behandeling is in uw situatie.
Een multidisciplinair oncologisch team van artsen en deskundigen uit de 2 ziekenhuizen en het AMC bespreekt de uitslagen van de onderzoeken. De kennis van elke discipline (elk specialisme) wordt meegenomen in de afweging: wat is bij deze tumorsoort, op dit moment, voor deze patiënt de beste behandeling? Het multidisciplinaire team komt gezamenlijk tot een behandelplan.
Om kanker te kunnen bestrijden willen we er alles over weten. Artsen en onderzoekers hebben daarom zoveel mogelijk gegevens nodig over patiënten met kanker. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden verzameld. Meer informatie
Bij slokdarmkanker zijn meerdere behandelingen en palliatieve behandelingen mogelijk of een combinatie hiervan.
Als een operatie mogelijk is, verwijst uw arts u - na overleg met u - door naar het AMC. De operatieve behandeling van slokdarmkanker een zeer complexe operatie. Deze operatie mag slechts door een klein aantal ziekenhuizen in Nederland worden uitgevoerd. In het OLVG voeren wij deze operatie niet uit. We werken hiervoor samen met het AMC.
Een operatie bij slokdarmkanker wordt meestal gecombineerd met bestraling (radiotherapie) en chemotherapie. Ook dit gebeurt in het AMC.
Als na onderzoek en overleg met alle betrokken artsen blijkt dat een operatieve verwijdering van de tumor niet meer mogelijk is, bespreekt uw arts de palliatieve behandeling met u. Deze behandeling zal de klachten zo veel mogelijk verminderen en verzachten, maar kan de kanker niet genezen. De palliatieve behandeling van slokdarmkanker kan in OLVG plaatsvinden.
Palliatieve behandeling kan bestaan uit:
Ook kunnen u en uw naasten een beroep doen op ons team palliatieve zorg.
Naast de behandeling van uw ziekte is er ook aandacht voor psychosociale zorg. Kanker is een ingrijpende ziekte die uw dagelijks leven op allerlei manieren kan beïnvloeden. Uw casemanager bespreekt dit met u.
Als de behandeling is afgerond volgt het traject van nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw specialist of casemanager. Doel is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen.
Afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad vinden er ook onderzoeken plaats. In de nazorg is ook aandacht voor het dagelijks functioneren, werkhervatting, revalidatie en psychosociale problematiek.
Inloophuizen
Patiënten met kanker moeten tijdens hun behandeling op veel verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis zijn voor onderzoeken en afspraken. Om u hierbij te helpen, heeft u gedurende het gehele behandeltraject een casemanager.
Voor patiënten met kanker aan een spijsverteringsorgaan is de gespecialiseerd verpleegkundige of verpleegkundig specialist de casemanager. U kunt bij uw casemanager terecht met vragen.
Het multidisciplinaire behandelteam bestaat uit onderstaande specialisten. Voor een deel van de behandeling verwijzen we u door naar het AMC.
De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Oncologische Zorg van OLVG. Laatst gewijzigd: 18 september 2019