Aandoeningen & behandelingen

Prostaatoperatie volgens TURPu kunt hiervoor terecht bij Urologie

De prostaat is een klier die vocht toevoegt aan de zaadcellen die in de testikels worden aangemaakt. Bij klachten door een te grote prostaat kan een prostaatoperatie soms een oplossing zijn. Er zijn 2 soorten prostaatoperaties:

  • TURP (Trans Urethrale Resectie van de Prostaat), een operatie via de penis
  • Prostatectomie volgens Millin, een operatie via een snede in de onderbuik.

Verloop

Voorbereiding

Als voorbereiding op de operatie gaat u bij de anesthesioloog langs op het preoperatieve spreekuur van de polikliniek Anesthesiologie. Daar wordt besproken welke vorm van verdoving in uw geval het meest geschikt is. De operatie vindt meestal onder een ruggeprik of algehele anesthesie plaats.

Nuchter

Uit veiligheidsoverwegingen moet u voor de operatie nuchter zijn. Dit geldt voor alle vormen van verdoving door de anesthesioloog. Vanaf 24.00 uur mag u niets meer eten, en minimaal 2 uur voor de operatie mag u niets meer drinken.

Medicijnen

Wanneer u medicijnen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden, zoals Ascal, Sintromitis of Marcoumar, geeft u dit dan door aan uw behandelend arts. Om bloedingen te voorkomen moet u tijdig met deze medicijnen stoppen. Stop nooit zelf met uw medicijnen!

Bent u overgevoelig voor bepaalde geneesmiddelen? Het is noodzakelijk dat u dit vóór de operatie meldt aan uw behandelend arts.

De behandeling

Bij een Millin-operatie verwijdert de uroloog via een snede in de onderbuik en door het prostaatkapsel het binnenste van de prostaatklier. Bij een TURP-operatie brengt de uroloog via de plasbuis een kijkbuis in, die aangesloten is op een camera. Via de kijkbuis wordt met een metalen lisje het prostaatweefsel weggesneden. De uroloog voert de operatie via een monitor uit. Het prostaatweefsel wordt in het laboratorium verder onderzocht: het pathologisch onderzoek. De uitslag daarvan is meestal 2 weken na de operatie bekend.

Na de behandeling

In de prostaatholte en de blaas zitten nog bloedstolsels. Om deze weg te halen heeft u na de operatie een katheter in de blaas, met hieraan een spoelsysteem. Via deze katheter spoelt de verpleegkundige de blaas. Deze spoelingen kunnen blaaskrampen veroorzaken, waardoor u het gevoel heeft dat u moet plassen. Dit is meestal goed te verhelpen met medicijnen. Voor eventuele wondpijn kunt u aan de verpleegkundige een pijnstiller vragen.

Naar huis

Bij een operatie via de plasbuis duurt uw opname meestal 3 dagen. Bent u via een snede in uw buik geopereerd dan kunt u meestal na 5 dagen naar huis. U hoort van uw behandelend arts wanneer u weer naar huis kunt.

Het duurt 4 tot 6 weken voordat u volledig hersteld bent. Na 2 tot 4 weken kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten.

Meer informatie leest u in de bijgevoegde folder.

Tips

  • Neem mee

    Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Urologie van OLVG. Laatst gewijzigd: 31 januari 2019