Aandoeningen & behandelingen

Plexus hypogastricus blokkadeu kunt hiervoor terecht bij Pijncentrum

Blokkade van de plexus hypogastricus is een behandeling bij pijnklachten vanuit de organen in het bekken. Een plexus is een netwerk van zenuwen. De plexus hypogastricus is belangrijk voor pijn vanuit de organen in het bekken, zoals bijvoorbeeld de vagina, baarmoeder, eileiders, prostaat, penis, blaas en het laatste deel van de dikke darm. Door blokkade van de plexus hypogastricus wordt de pijngeleiding beïnvloed, zodat het pijnsignaal voor langere tijd niet meer kan worden doorgegeven.

Verloop

Voorbereiding

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw pijnspecialist of u hiermee moet stoppen voor de behandeling. 

Overige medicatie

Deze kunt u gewoon innemen, tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.

Kleding en sieraden 

Draag makkelijk zittende kleding. Wij verzoeken u geen sieraden te dragen in het te behandelen gebied.

Eten en drinken

U mag van tevoren eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn. Tenzij u een behandeling ondergaat met behulp van propofol (een roesje). Hiervoor krijgt u instructies van uw arts.

Na de behandeling

U mag de rest van de dag niet actief deelnemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt.

Belangrijk

Is er iets verandert in uw medische situatie of medicatie geef dit dan altijd door aan uw behandelend arts voor de behandeling.

 • Bent u (mogelijk) zwanger?
 • Bent u allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen?
 • Heeft u een pacemaker of ICD?

Meld dit voor de behandeling aan de pijnspecialist!

Neem contact op met het Pijncentrum indien:

 • u geen pijn meer heeft;
 • u de dag van de behandeling ziek bent of koorts heeft.

De behandeling

Behandeling met verdovingsvloeistof

Met behulp van röntgenstralen en plaatselijke verdoving brengt de arts een naald in de lage rug, in de buurt van de plexus hypogastricus. Hij controleert met contrastvloeistof of de naald op de juist plaats staat. Vervolgens wordt er verdovingsvloeistof ingespoten.
De verdovingsvloeistof zorgt dat het pijnsignaal niet meer kan worden doorgegeven.

Behandeling met alcohol of phenol

Met behulp van röntgenstralen en plaatselijke verdoving brengt de arts een naald in de lage rug, in de buurt van de plexus hypogastricus. Hij controleert met contrastvloeistof of de naald op de juist plaats staat. Als de naald op de juiste plaats staan wordt er verder verdoofd en wordt er alcohol of phenol bij de zenuwbaan ingespoten om deze te blokkeren.

Radiofrequente (RF) denervatie

Een RF-denervatie heeft als doel de pijngeleiding voor langere tijd uit te schakelen. RF-denervatie is een behandeling waarbij de lumbale sympathicus wordt verwarmd door middel van radiofrequente (RF) stroom. De naam denervatie betekent letterlijk ‘ontzenuwen’ maar in werkelijkheid worden de zenuwen alleen beschadigd. De zenuw kan herstellen. Zo nodig kan de behandeling herhaald worden. De behandeling gebeurt met behulp van röntgenstralen en onder plaatselijke verdoving. De arts brengt een naald in de lage rug, in de buurt van de plexus hypogastricus. Met contrastvloeistof en een klein elektrisch stroompje controleert hij de positie van de naaldpunt. Als de naald op de juiste plaats staat wordt er verder verdoofd en wordt de naaldpunt verwarmd. De zenuwbaan wordt zo verwarmd en gedeeltelijk onderbroken. Hierdoor kunnen de pijnprikkels minder goed worden doorgeven en zal de pijn afnemen.

Na de behandeling

De dag na de behandeling kunt u uw activiteiten weer hervatten, tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.

Wanneer kunt u pijnvermindering verwachten?

 • Na de behandeling kan er napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt weer vanzelf. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens bijsluiter). Zo nodig kan in overleg met uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller worden voorgeschreven.
 • Het effect van de behandeling is pas na een of twee dagen na de blokkade duidelijk. Het is ook mogelijk dat u al eerder minder pijn heeft. Een plexus hypogastricus blokkade werkt enkele maanden. De behandeling kan zo nodig herhaald worden. Soms is een aanvullende behandeling nodig.

Complicaties en bijwerkingen

Zoals bij iedere behandeling, bestaat er ook bij deze behandeling een kleine kans op complicaties. Mogelijke complicaties zijn:

 • Een bloeding
 • Een infectie. Krijgt u koorts? Neem dan contact op met uw pijnspecialist of huisarts.
 • Incontinentie voor urine en/of ontlasting
 • Impotentie
 • Tijdelijk gevoelsvermindering of juist overgevoeligheid van de benen en/of het zitvlak
 • Spierzwakte in de benen
 • Beschadiging doordat een deel van de te geven vloeistof in de bloedbaan komt

Tips

 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen), verzekeringspas, verwijsbrief.
 • Medicijnen

  Neem een actueel medicatieoverzicht mee. Gratis via uw apotheek.

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Pijncentrum.