home

Opleiding tot Spoedeisende Hulp-verpleegkundige

Wil jij je specialiseren in de zorg voor patiënten die op de Spoedeisende Hulp (SEH) worden binnengebracht? Tijdens de vervolgopleiding tot SEH-verpleegkundige leer je alle kennis en vaardigheden die je als verpleegkundige daarvoor nodig hebt.

Als SEH-verpleegkundige heb je te maken met patiënten van alle leeftijden met de meest uiteenlopende problematiek. Je zult mensen zien met een snee in de vinger en mensen met hartfalen of na een groot trauma. In de vervolgopleiding leer je de verpleegkundige zorg voor deze uiteenlopende groep patiënten te plannen, coördineren, uitvoeren en evalueren. De SEH is hectisch, technisch en de werkzaamheden zijn heel divers.

Na afronding van de opleiding kun je zelfstandig alle patiëntencategorieën verplegen op de SEH-afdeling van een ziekenhuis.

Afdelingsinformatie

Op de SEH’s van OLVG, locatie Oost en OLVG, locatie West tezamen zien we jaarlijks zo’n 85.000 patiënten. Dat is ongeveer de helft van het aanbod van SEH-patiënten in Amsterdam.

Binnenkort opent OLVG, locatie Oost als eerste in Amsterdam een speciale kinder-SEH waar kinderen professionele spoedeisende zorg kunnen krijgen in een veilige, kindvriendelijke omgeving. Lees meer over:

Opleidingsprogramma

De opleiding tot SEH-verpleegkundige duurt 12 tot 18 maanden en start drie keer per jaar; in januari, april en oktober. Het omvat een theorie- en een praktijkgedeelte.

Theorie

Het theoriegedeelte wordt verzorgd door het opleidingsinstituut Amstel Academie. Het bestaat uit twee modules basisvorming en een tweedelige hoofdfase. Voordat je met het theoretisch gedeelte van de opleiding kunt beginnen, is er een voorwerkperiode. Hoe lang deze voorwerkperiode duurt, is afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring.

Tijdens het theoriegedeelte komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Klinisch redeneren
  • Farmacologie
  • Basis cardiologie: 12-kanalig ECG, ritme- en geleidingsstoornissen
  • Zuurstoftoediening en handbeademing
  • Neurologie
  • Psychiatrie
  • Interne Geneeskunde
  • Obstetrie, Gynaecologie
  • Ziek kind op de SEH (apart certificaat)
  • Traumatologie

Praktijk

Tijdens het praktijkgedeelte werk je op de SEH-afdelingen van beide OLVG-locaties. Daarnaast loop je stages op de IC, CCU, anesthesie en kinderafdeling van OLVG. En je loopt stage bij de ambulancedienst. Afhankelijk van je vooropleiding kunnen eventuele alternatieve stages worden gelopen.

Gedurende de praktijkperiode werk je aan de hand van een praktijkopleidingsportfolio en krijg je meerdere werkbegeleiders toegewezen. Er vinden verschillende evaluaties en beoordelingen plaats.

Klinisch redeneren loopt als rode draad door de opleiding heen. Regelmatig bespreken we casuïstiek uit de praktijk waar we met behulp van klinisch rederneren theoretische en klinische kaders voor maken. Die kaders bootsen we vervolgens na in de praktijk, zodat we kunnen beoordelen of de theorie en de klinische blik op elkaar zijn afgestemd.

Opleidingsgegevens

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de vervolgopleiding tot SEH-verpleegkundige ben je A-verpleegkundige en/of heb je de opleiding MBO-V of HBO-V afgerond. Bij voorkeur nemen we mensen aan met relevante werkervaring als gediplomeerd verpleegkundige.

Opleidingsduur en lesdagen

De opleiding start drie keer per jaar, in januari, april en oktober. Afhankelijk van vooropleiding en ervaring duurt de opleiding 12 tot 18 maanden. Er zijn 19 tot 36 lesdagen, afhankelijk van de keuze voor facultatieve onderdelen. Je werkt gedurende de opleiding in een dienstverband van minimaal 32 uur.

Solliciteren

Vanwege het grote, landelijke tekort aan SEH-verpleegkundigen, doen wij mee aan het programma ‘maximaal opleiden’. Dit betekent dat we naast het normale aantal opleidingsplekken, per jaar zes extra opleidingsplekken bieden. 

Ga naar werkenbijolvg om te kijken of de vacature open staat. Is dit niet het geval, maar wil je wel op de hoogte blijven? Abonneer je dan op OLVG vacaturemail

Voor vragen kun je contact opnemen met OLVG Recruitment,
T 020  599 37 94.

Kosten en salaris

Het ziekenhuis betaalt de opleiding, inclusief de bijbehorende literatuur. Wel moet dan aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan.*

Het salaris is conform CAO ziekenhuizen.

Accreditatie

De opleiding is gecertificeerd door het College  Zorgopleidingen (CZO). Als je de examenonderdelen van de opleiding succesvol afrondt, ontvang je een CZO-diploma.

* In principe vergoedt OLVG de kosten van de opleiding die aan het opleidingsinstituut moeten worden betaald. In sommige gevallen is de terugbetalingsregeling van toepassing. Dit is het geval wanneer de leer/arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer, of door de werknemer veroorzaakte verwijtbare redenen, gedurende de opleiding wordt beëindigd.

Meer weten?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Rosalie Hamilton, praktijkopleider en SEH-verpleegkundige
020 599 26 14
R.K.Hamilton@olvg.nl

Marieke Dudink - Bloetjes, praktijkopleider en SEH-verpleegkundige
020 599 26 14
M.E.J.Bloetjes@olvg.nl

Of kijk voor meer informatie op de webiste van de Amstel Academie