Aandoeningen & behandelingen

Operatieve behandeling triggerfingeru kunt hiervoor terecht bij Plastische-, reconstructieve- en handchirurgie

De triggerfinger is een aandoening van de buigpezen of de huls rondom de buigpezen (de buigpeesschede), waardoor de pees niet vrij door de peesschede kan bewegen. Het buigen en strekken kan moeizaam gaan en kan gepaard gaan met een knapje (triggering) en pijn. Het doel van de behandeling is om ruimte te creëren in de buigpeesschede, waardoor de pees weer vrij kan bewegen.

Verloop

Voorbereiding

De operatieve behandeling van een triggerfinger gebeurt in principe altijd onder lokale verdoving. Medicijnen, al dan niet op doktersvoorschrift, kunnen bijwerkingen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat u aan uw chirurg vertelt of u medicijnen gebruikt. Verder heeft roken een slechte invloed op de wondgenezing en het herstel na de ingreep. Om het risico op problemen te minimaliseren wordt u aangeraden om minstens 6 weken voor de ingreep niet te roken.

De behandeling

Bij de operatieve behandeling van een triggerfinger wordt het eerste bandje van de peesschede doorgesneden. Dit geeft ruimte in de peesschedetunnel, waardoor de buigpees weer vrij kan bewegen.

Na de behandeling

Zelf autorijden of fietsen wordt u na de operatie afgeraden. Daarom adviseren wij u voor begeleiding te zorgen. Reizen met het openbaar vervoer is geen probleem.

Meteen na de operatie moet u de hand zoveel mogelijk hoog houden. Dat wil zeggen: boven de hartstreek. Na de operatie mag u met uw hand oefenen. Na ongeveer 4 tot 6 weken mag u uw hand weer gewoon gebruiken voor alle werkzaamheden. Het kan enige tijd duren voordat het gevoel in uw pols en hand of een eventuele krachtsvermindering hersteld is. Het litteken kan een aantal maanden gevoelig en hard zijn.

Neem bij ernstige pijn, roodheid, zwelling of koorts altijd contact op met het ziekenhuis!

 

Tips

 • Hand hoog houden

  Houd de hand hoog na de operatie.
 • Vingers bewegen

  Beweeg uw vingers al in het verband.
 • Neem mee

  Geldig identiteitsbewijs (ook voor kinderen vanaf 30 dagen)
 • Zwangerschap

  Het is van groot belang dat de arts op de hoogte is van een eventuele zwangerschap (of zwangerschapswens).
 • Nieuwe patiënt?

  Kom dan 15 minuten eerder om u in te schrijven.

Feiten & cijfers

 • 3specialisten
 • 8behandelingen per week
 • 20-30minuten duurt de behandeling

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische-, reconstructieve- en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: 04 september 2018