home

Zonnebrandpalen in OLVG

Wist u dat 1 op de 5 Nederlanders zich nooit insmeert bij blootstelling aan de zon? En dat terwijl huidkanker in Nederland de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker is. De meest gebruikte ‘niet-smeersmoes’ is: ‘Ik heb geen zonnebrandcrème mee’, maar dit excuus gaat niet meer op als je in de buurt bent van OLVG. Er staan vanaf woensdag 9 augustus namelijk zonnebrandpalen in ons ziekenhuis. Bezoekers kunnen bij de palen terecht voor gratis zonnebrandcrème.

 

Het goede voorbeeld

Het idee om zonnebrandcrème uit te delen ontstond op de poli Dermatologie. Teamleider Nienke Jager  vond het hoog tijd voor zonnebrandpalen in OLVG:  ‘Om ons heen zagen we leuke initiatieven langskomen op het gebied van zonpreventie. Heel goed, want zonbescherming is heel belangrijk. Met deze zonnebrandpalen kunnen we zelf het goede voorbeeld geven.’ 

Het project is samen met Zilveren Kruis tot stand gekomen. OLVG krijgt 3 zonnebrandpalen in bruikleen. U vindt ze op de volgende plekken:

  • Locatie Oost: poliplein 1, bij de poli Dermatologie.
  • Locatie West: route 16, poli Dermatologie.
  • Locatie Spui: bij de ingang.

Huidkanker en huidveroudering

Nederlanders weten dat blootstelling aan de zon de kans op huidkanker en huidveroudering vergroot. En toch beschermt 1 op de 5 Nederlanders zich nooit bij blootstelling aan de zon. Er zijn veel smoezen om niet te smeren zoals: ‘Ik houd niet van insmeren, dat is gedoe’, ‘Mijn huid kan goed tegen zon’ en ‘Eenmaal per dag smeren is genoeg’. Gevaarlijk, want elke keer dat je verbrandt, neemt de kans op huidkanker toe. De gevolgen van zonschade worden vaak pas jaren later zichtbaar. Op onze preventiepagina op olvg.nl staat meer informatie over zonbescherming en geven we tips om de kans op huidbeschadiging te verkleinen.