home

Tentoonstelling ‘Joodse Artsen in de Holocaust’

Op het zondag onthulde Holocaust Namen Monument in Amsterdam staan ook honderden namen van Joodse artsen en geneeskundestudenten die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. Om deze namen een verhaal en een gezicht te geven ontwikkelde de KNMG samen met vakblad Medisch Contact een reizende tentoonstelling. De tien panelen vertellen het verhaal over het lot van de Joodse dokters en geneeskundestudenten in de Tweede Wereldoorlog, maar ook de persoonlijke verhalen van de slachtoffers.

De tentoonstelling zal vanaf 23 september te zien zijn in OLVG, locatie Oost op poliplein 1. Dit is vlak bij de Joodse buurt in Amsterdam en het Holocaust Namenmonument. Na drie weken zal de tentoonstelling verder reizen naar andere zorginstellingen en op plekken in heel Nederland waar de oorlog wordt herdacht.

De panelen zijn tot stand gekomen onder redactie van prof. Mart van Lieburg, Emeritus Hoogleraar Medische Geschiedenis.

Over de tentoonstelling

'In 2016 kreeg de KNMG de vraag of we een bijdrage wilde leveren aan het Holocaust Namenmonument', vertelt KNMG-voorzitter René Héman. 'Daar hoefden we niet lang over na te denken. Samen met onze districten hebben we 310 namen geadopteerd, zodat we hun namen eren en niet vergeten'. Daarnaast nam de KNMG het initiatief tot het ontwikkelen van een tentoonstelling. 'Zo kunnen we ook het verhaal vertellen van een aantal van de getroffen artsen en studenten. Maar we reflecteren ook op de rol van de toenmalige artsenfederatie NMG in deze zwarte bladzijde in de geschiedenis. Waakzaamheid tegen discriminatie en haat blijft ook in onze moderne tijd nodig. Ik hoop dat we als KNMG met deze tentoonstelling een bijdrage kunnen leveren om deze verschrikkelijke periode en de mensen die vermoord werden blijvend te herinneren.'