home

‘Slimme pleister’ helpt OLVG-verpleegkundige en patiënt op corona-afdelingen

Met behulp van de biosensor, ook wel 'slimme pleister' genoemd, kunnen verpleegkundigen in OLVG op afstand de vitale functies bij patiënten meten. Dankzij de pleister en draadloze monitoring kan de patiënt zich vrij bewegen. De innovatie is deze week in samenwerking met Philips versneld ingevoerd op de coronaverpleegafdelingen in OLVG.

In de pleister (op de borst bij de patiënt) zitten draadloze sensoren die voortdurend de hartslag, ademhalingsfrequentie en de beweging van de patiënt in kaart brengen. Een bijbehorende monitor registreert de temperatuur, het zuurstofgehalte en de bloeddruk van de patiënt. Deze gegevens worden via wifi automatisch ingevoerd in het patiëntendossier. Veranderingen in de vitale functies zijn zichtbaar in de applicatie, zodat de verpleegkundige kan ingrijpen wanneer dat nodig is.

Florian van Hunnik, teamleider van de coronaverpleegafdeling: ‘Deze innovatie is zeer welkom op onze coronaverpleegafdelingen. We kunnen patiënten nu nog nauwlettender in de gaten houden. Het medische beeld van patiënten met het coronavirus kan snel veranderen. Daarom is het erg prettig om op afstand een nauwkeurig beeld te krijgen over de vitale functies van de patiënt. Dan weten we precies wanneer het nodig is om de kamer in en uit te lopen. Dit geeft meer rust voor de patiënt en bespaart beschermende kleding.’

De biosensor is ontwikkeld door Philips en wordt versneld ingezet op de coronaverpleegafdelingen van OLVG. De komende periode wordt het gebruik van de slimme pleister geëvalueerd en kijken we of dit monitoringssysteem ook op andere afdelingen gebruikt kan worden.