home

Santeon ziekenhuizen winnen VBHC Prize 2020

Santeon, het samenwerkingsverband van 7 topklinische ziekenhuizen waarvan OLVG onderdeel is, heeft met het verbeterprogramma Samen Beter de internationale Value-Based Health Care Prize 2020 gewonnen. Programmamanager Roald van Leeuwen ontving de prijs donderdag 5 november online via een persoonlijke videoboodschap van Michael Porter, één van de grondleggers van Value-Based Health Care (VHBC). Er waren voor de prijs 13 genomineerden uit binnen- en buitenland.

De Santeon ziekenhuizen werken binnen het Samen Beter programma inmiddels voor vijftien verschillende aandoeningen samen aan betere zorg. Zo is bijvoorbeeld voor vrouwen met borstkanker het aantal heroperaties als gevolg van nabloedingen of wondinfecties teruggebracht door resultaten en werkwijzen tussen de Santeon ziekenhuizen te vergelijken. En is bij de ruim 20.000 bevallingen die jaarlijks plaatsvinden in de Santeon ziekenhuizen, het aantal rupturen in verschillende ziekenhuizen aanzienlijk gedaald o.a. door het gezamenlijk volgen van trainingen door gynaecologen en verloskundigen.

Trots

Oncologisch chirurg in OLVG Hille Witjes is enorm trots met het ontvangen van deze prijs. 'Een hele mooie beloning voor de inspanning die door het hele team, inclusief patiënten, is geleverd. Het continue evalueren van uitkomstdata, in afstemming met wat voor onze patiënten belangrijke uitkomsten zijn, leidt tot mooie verbeterinitiatieven. De samenwerking met de andere Santeon huizen draagt hieraan bij. We leren van elkaar en kunnen de geleerde ervaringen weer aan elkaar terugkoppelen. Zo bundelen we kennis en hebben we een inspirerend platform om de zorg voor patiënten continue te willen verbeteren tot excellente zorg!'

Value-Based Health Care

Het Samen Beter programma is gebaseerd op de Value-Based Health Care theorie. Voor iedere aandoening afzonderlijk werken verbeterteams in de zeven ziekenhuizen samen. Elk verbeterteam bestaat uit zorgprofessionals uit alle betrokken disciplines en een patiënt, projectleider en data-analist. Ook ketenpartners die een rol spelen bij de patiëntenzorg voor een bepaalde aandoening zijn bij het programma betrokken. Samen stellen zij de kenmerken van de patiëntgroep, behandelopties en de scorekaart vast. Aan de hand van de scorekaart worden resultaten gemeten en geanalyseerd en besproken met de andere Santeon ziekenhuizen. Dit is een proces van leren en verbeteren dat zich continu herhaalt.

Meer informatie

De 7 Santeon ziekenhuizen zijn: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein en OLVG in Amsterdam.

Het persbericht van Santeon vindt u op de (externe link)Santeon website. Lees meer over alle (externe link)winnaars op de website van de VBHC Prize 2020. De pitch van het Santeon Samen Beter programma kan terug worden gekeken via de volgende (externe link)link.