home

Project MedGezel: een coach voor de patiënt

Vandaag start in OLVG een pilot van het MedGezel-project. MedGezel leidt coassistenten tijdens hun coschappen op tot medisch coach. Ze leren patiënten te begeleiden en te ondersteunen rondom en tijdens het contact met een medisch specialist. Zo voeren zij vóór het consult een gesprek met de patiënt, zijn ze aanwezig bij het consult en ze bespreken het consult ook na.

Een consult met een medisch specialist kan overweldigend zijn: er komt veel informatie op je af, je kunt zenuwachtig zijn en eenmaal buiten twijfel je of je alles goed hebt begrepen. Of bedenk je dat je toch nog die ene vraag had willen stellen. De MedGezel leert om een medisch coach te zijn voor de patiënt en helpt om beter voorbereid het consult in te gaan. Bijvoorbeeld door met de patiënt te bespreken wat de hulpvraag is, op welke vragen de patiënt graag antwoord wil hebben en achteraf de besproken informatie nogmaals te verduidelijken.

Gezamenlijk initiatief


Het MedGezel-project is een gezamenlijk initiatief van het Spaarne Gasthuis, het OLVG en NWZ Alkmaar. Omdat het een pilot betreft, zullen de geneeskundestudenten die de opleiding tot medisch coach volgen vooralsnog zelf patiënten benaderen om te begeleiden. In een later stadium zal het aantal patiënten dat door een MedGezel kan worden begeleid worden uitgebreid.


STZ-innovatiechallenge


De opleiding tot medisch coach door sociale onderneming MedGezel is winnaar van de STZ-innovatiechallenge. Meer informatie over MedGezel vind je op hun website.