home

Onderzoek in OLVG: wat is de beste operatie bij een gebroken heup?

Foto van oudere vrouw in stoel met verpleegkundige

In Amsterdam zijn veel kwetsbare ouderen. Een gebroken heup komt onder deze groep mensen vaak voor en kan leiden tot invaliditeit, ziekte en zelfs overlijden. Een landelijke studie (APOLLO) vanuit OLVG onderzocht twee verschillende operaties bij een gebroken heup. De uitkomsten van de studie zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift JAMA Network Open.

Twee operaties onder de loep

In 14 Nederlandse ziekenhuizen hebben 843 patiënten met een gebroken heup waarbij de heupkop werd vervangen meegedaan aan de studie. Een deel van deze groep werd geopereerd via de zogenaamde ‘achterwaartse benadering’ en de andere groep via de ‘zijwaartse benadering’. Voor de studie was het onduidelijk welke operatie beter is voor de patiënt.

Complicaties voorkomen

Uit de resultaten van de studie blijkt dat de kwaliteit van leven na zes maanden bij beide operaties gelijk is. Opvallend is dat patiënten na de operatie via achterwaartse benadering wel vaker last hadden van een heup uit de kom (5,5%). Ook waren bij de deze groep meer heroperaties nodig (12,9%). Zeker bij oudere patiënten zijn dit complicaties die, waar mogelijk, voorkomen moeten worden.

Zijwaartse benadering betere optie voor oudere patiënt 

Conclusie van het onderzoek is dan ook dat voor oudere patiënten die een heupvervangende operatie moeten ondergaan na een heupbreuk, de operatie met de zijwaartse benadering mogelijk een betere optie is. Deze methode wordt door de traumachirurgen en orthopeden van OLVG dan ook bij voorkeur toegepast.

Behandelmethode bij artrose

Patiënten met artrose die in aanmerking komen voor een totale nieuwe heup zijn wel gebaat bij een operatie via de achterwaartse methode.

Lees de publicatie in JAMA Network Open.