home

OLVG start met digitaal uitwisselen beelden

Eind februari heeft OLVG een flinke verbetering doorgevoerd in het uitwisselen van medische beelden met andere ziekenhuizen. Door gebruik te maken van het programma XDS - Cross-enterprise Document Sharing - kunnen zorgverleners direct externe beelden en verslagen van patiënten inzien.

XDS is een internationale standaard voor veilige, digitale gegevensuitwisseling. Patiëntgegevens zijn veilig en snel beschikbaar en hoeven niet meer op dvd’s of via de fax tussen ziekenhuizen verstuurd te worden.

Betere patiëntzorg

Carolien Toxopeus, radioloog en innovatiearts netwerkzorg: ‘XDS maakt het gemakkelijker om snel beelden in te zien die in andere ziekenhuizen zijn gemaakt, ook als er geen verwijzing is. Dit maakt de zorg beter, sneller en efficiënter. Het zal eraan bijdragen dat we minder vaak dubbel onderzoek doen, dat scheelt kosten maar is natuurlijk vooral patiëntvriendelijk. Een ander groot voordeel, vooral bij spoedpatiënten, is dat je de medische situatie veel beter kunt inschatten omdat je als arts direct kunt vergelijken met eerder gemaakte beelden uit andere ziekenhuizen.’

Start per zorgpad en toestemming patiënt

OLVG start met de uitwisseling via XDS met het BovenIJ ziekenhuis in het zorgpad borstkanker. Daarna volgen andere zorgpaden en andere ziekenhuizen in de regio. Om te beginnen Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Voorwaarde voor de beeldbeschikbaarheid is dat de patiënt expliciet toestemming heeft gegeven in het ziekenhuis waar de beelden gemaakt zijn. Het vastleggen gebeurt bij patiëntregistratie, dus aan de balie of bij het Patiënten Servicepunt. Patiënten kunnen ook via MijnOLVG toestemming geven om hun gegevens met andere ziekenhuizen te delen.

Tijdelijke oplossing: TWIIN-portaal

‘We komen nu in een tussenfase waarin we stevig doorwerken aan het opschalen van XDS, maar ondertussen kunnen we voor de korte termijn ook een verbetering bieden met het TWIIN-portaal’, vertelt projectleider ICT Inez Zomerdijk. Met dit portaal kunnen beelden worden verzonden en ontvangen via een adresboek, waar nu al (externe link)61 ziekenhuizen en 7 zelfstandige klinieken in staan. Carolien: ‘Bij TWIIN-portaal is - anders dan bij XDS - nog wel de tussenkomst van een medewerker van de afdeling Radiologie nodig.

Sinds dinsdag 23 februari is OLVG aangesloten op het TWIIN-portaal. Het ziekenhuis kan nu direct gegevens uitwisselen met alle organisaties in het hele adresboek.

Lees ook