home

OLVG opent Spoedpolikliniek

Patiënten die spoedzorg nodig hebben kunnen voortaan terecht op de Spoedpolikliniek in OLVG, locatie West. Een nieuwe vorm van spoedeisende hulp waarbij de zeer acute en minder acute zorg van elkaar worden gescheiden. Groot voordeel is dat patiënten nog amper hoeven te wachten, de gemiddelde doorlooptijd op de Spoedpolikliniek is 45 minuten in plaats van vaak uren op de Spoedeisende Hulp (SEH).

Niet meer urenlang wachten op de SEH

Omdat levensbedreigende spoedgevallen op een SEH voorgaan, moet een grote groep patiënten (60%) vaak urenlang wachten. ‘Dat kan anders’, aldus Michiel Gorzeman, SEH-arts en initiatiefnemer van de Spoedpolikliniek op de SEH. ‘Op de Spoedpolikliniek zijn we er voor patiënten die acute zorg nodig hebben die niet hoog-complex is maar net te complex voor de huisarts. Vaak is in deze situaties aanvullend onderzoek nodig. Denk aan een röntgenfoto, echo, een ECG of snel bloedonderzoek. In de Spoedpolikliniek plannen we deze zorg in en komt de patiënt op afspraak op een vast tijdstip. Het lange wachten is hiermee verleden tijd.’

Welke patiënten zijn welkom?

Patiënten met de volgende aandoeningen zijn welkom op de Spoedpolikliniek:

  • Buikpijn
  • Acute wonden en brandwonden  
  • Trauma van armen of benen, bijvoorbeeld een verdenking op een breuk
  • Verdenking trombosebeen

Hoe kom ik op de Spoedpolikliniek terecht?

De Spoedpolikliniek is gevestigd in OLVG, locatie West. Patiënten die acute zorg nodig hebben worden doorverwezen naar de Spoedpolikliniek via de huisarts of via de SEH van OLVG, locatie West. 

Hoge tevredenheid

Afgelopen maanden heeft een kleine groep huisartsen al ervaring opgedaan met de Spoedpolikliniek. Er zijn honderden patiënten doorgestuurd en de reacties zijn zeer positief. Op patiënttevredenheid scoort de Spoedpolikliniek een 9,2 en bij de zgn. NPS klanttevredenheidsmeting scoort de Spoedpolikliniek excellent. Met deze beoordeling scoort de Spoedpolikliniek ver boven het landelijk gemiddelde. 

Vervolg

De Spoedpolikliniek is een pilot. De komende maanden wordt bekeken of het aantal aandoeningen waarmee patiënten terecht kunnen op de Spoedpolikliniek, kan worden uitgebreid.