OLVG ondertekent ‘Direct Duidelijk Deal’ voor heldere taal

Op maandag 10 oktober ondertekent OLVG, als eerste ziekenhuis in Nederland, de Direct Duidelijk Deal. Met het ondertekenen van dit document maken we binnen onze organisatie de afspraak om duidelijk te communiceren.

De Direct Duidelijk Deal begon als initiatief voor overheidsorganisaties en gemeenten. Als ziekenhuis, met een grote maatschappelijke rol in de stad, sluiten we ons hier heel graag bij aan.

Duidelijke taal hoort bij goede zorg

In een ziekenhuis gaat het vaak over moeilijke, medische onderwerpen. Als wij praten en schrijven in begrijpelijke taal helpt dat patiënten om samen met hun arts of verpleegkundige te kunnen beslissen over de zorg die zij nodig hebben of wensen. In OLVG vinden we duidelijke taal belangrijk, omdat het de positie van onze patiënten helpt te versterken en onze zorg beter maakt. Roxanne Vernimmen, lid raad van bestuur: ‘Wij zetten ons in voor duidelijke taal in OLVG, want wij vinden dat begrijpelijk communiceren met ál onze patiënten hoort bij goede zorg en dienstverlening.'

Visie op patiëntencommunicatie binnen OLVG

OLVG zet stappen richting helderdere patiëntencommunicatie. Dit begon 1,5 jaar geleden met het formuleren van een nieuwe visie op patiëntencommunicatie. Op dit moment wordt gewerkt aan het ‘hertalen’ van de patiëntenfolders naar begrijpelijkere taal, die ook voor de minder taalvaardige Amsterdammer goed te lezen is.