home

OLVG neemt eerste ‘hybride operatiekamer’ in gebruik

We hebben onze nieuwe hybride operatiekamer (OK) in gebruik genomen. In deze hypermoderne OK kunnen we patiënten dankzij geavanceerde beeldtechnieken, nog nauwkeuriger behandelden. Eind mei wordt de tweede hybride OK in OLVG geopend.

Voordelen voor de patiënt 

De hybride OK wordt gebruikt voor patiënten met vaatchirurgische, cardiothoracale, urologische en gynaecologische aandoeningen. Met de nieuwste röntgenapparatuur kunnen onze chirurgen en interventieradiologen aandoeningen nog beter in beeld brengen. Het behandelen van bijvoorbeeld de bloedvaten of het hart gaat via kleine openingen in de huid, ook wel ‘minimaal invasief’ opereren genoemd. Deze werkwijze is minder belastend voor de patiënt en kan op deze operatiekamers gecombineerd worden met andere ingrepen. Omdat de operatie minimaal invasief is herstellen patiënten sneller.

‘Hybride’

De werkwijze binnen een hybride OK verschilt sterk met hoe het hiervoor ging. Daar waar patiënten voorheen bijvoorbeeld eerst behandeld moesten worden door de radioloog en vervolgens geopereerd werden, staan de radioloog, de chirurg en het OK-team nu samen aan de operatietafel. Met alle instrumenten en haarscherpe beeldtechnieken binnen handbereik. Vandaar de term ‘hybride’.  
‘Wij zijn ontzettend blij met deze nieuwe operatiekamers. Dankzij de nieuwste technieken en door de krachten van verschillende specialismen te bundelen, kunnen we de beste zorg leveren voor de patiënt. Alle complexe cardiovasculaire behandelingen die we al deden worden op deze manier een stuk eenvoudiger en efficiënter’, aldus Roos van Nieuwenhuizen, vaatchirurg van OLVG. 

Opvallende verschijning

Naast het feit dat de nieuwe operatiekamers functioneel heel bijzonder zijn, zien ze er ook nog bijzonder uit. Vanuit de lichtstraat in OLVG bekeken lijkt het bouwwerk als een wolk te zweven tussen de gevels. Architect Eric Wendel: ‘Wolken hebben iets mysterieus en spreken tot de verbeelding. Met het ontwerp van een mysterieuze wolk hebben we het complex, waar veel ingrijpende operaties zullen worden uitgevoerd, lichtheid meegegeven.’ Bij de bouw van het complex maakte het bouwteam gebruik van gerecyclede petflessen. Dit is materiaal dat veel licht doorlaat, geluid dempt, financieel aantrekkelijk én duurzaam is.