home

OLVG introduceert app voor hartpatiënten

Om de zorg voor patiënten met hartfalen, hartkloppingen en pijn op de borst te ondersteunen, introduceert OLVG de ‘OLVG Hartcentrum app’. Hiermee kunnen patiënten van OLVG thuis op een eenvoudige manier hun gezondheid meten en volgen. Achter de schermen kijkt een medisch team van OLVG mee naar de gegevens en begeleidt patiënten waar nodig. Dit kan een bezoek aan het ziekenhuis minder vaak nodig maken.

Patiënten met hartklachten kunnen verminderd mobiel zijn. Voor hen kan het daarom belastend zijn om naar het ziekenhuis te komen. Gebruik van de app kan een bezoek aan OLVG helpen voorkomen. ‘De afgelopen weken zijn we achter de schermen van start gegaan, en inmiddels zitten we op een aantal van 100 actieve gebruikers’, zegt Robert Riezebos, cardioloog en unitleider van het OLVG Hartcentrum.

Patiënten kunnen thuis, op een laagdrempelige manier, regelmatig hun gegevens invoeren in de app. Het gaat bijvoorbeeld om metingen van de hartslag, naleven van een gezonde levensstijl en het bijhouden van het gewicht. Als typische hartklachten - zoals benauwdheid of pijn op de borst – toenemen, of als noodmedicatie vaker nodig is, dan neemt een OLVG verpleegkundige telefonisch contact op met de patiënt en beoordeelt de klachten. Wanneer nodig volgt een belafspraak of videoconsult met de behandelend arts, een verwijzing naar het hartrevalidatieprogramma of een bezoek aan de Eerste Hart Hulp in OLVG. Pamela Williams, patiënt bij het OLVG Hartcentrum: ’Ik gebruik de app nu een aantal weken en ik ben positief. Het gebruik is gemakkelijk en naast het doorgeven van metingen is er ook aandacht voor zaken als beweging en medicatietrouw’.

Robert Riezebos: ‘Veel patiënten met hartproblemen leven met angst. Het op afstand monitoren zorgt voor vertrouwen en geruststelling bij de patiënt. We kunnen onze patiënten nu op afstand toch nauwlettend in de gaten houden. Bovendien is het van belang dat patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen, helemaal in tijden van corona, met de 1,5-meterrichtlijn die in ons ziekenhuis geldt’.

De OLVG Hartcentrum app is ontwikkeld in samenwerking met Luscii, het bedrijf waarmee het ziekenhuis ook de Corona Check app heeft ontwikkeld.

Betrokken afdelingen

Hartcentrum