Nieuw in MijnOLVG: inzage radiologiebeelden

Laptop met beeld radiologie

Vanaf 15 maart hebben patiënten met een MijnOLVG-account toegang tot de beelden die horen bij een radiologieverslag. OLVG is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die deze functie aanbiedt.

Voorheen konden patiënten alleen het verslag van een radiologie-onderzoek bekijken in MijnOLVG. Als ze de beelden die tijdens het onderzoek waren gemaakt wilden zien, moesten ze deze opvragen via het Patiënten Servicepunt. Vanaf 15 maart is dat laatste niet meer nodig.

Innovatiearts Iris Wentholt: ‘Het toevoegen van deze functionaliteit is een mooie ontwikkeling voor onze patiënten. Zij krijgen hiermee op een gemakkelijke manier meer inzicht in het eigen dossier. Ook oudere verslagen, van onderzoeken die vóór 15 maart zijn uitgevoerd, hebben vanaf vandaag een link naar de radiologiebeelden.’

Beelden direct zichtbaar met het verslag

De radiologiebeelden die de patiënt nu kan bekijken in MijnOLVG staan niet op zichzelf. De beelden horen bij een verslag en een conclusie van de radioloog. De beelden kunnen worden bekeken zodra het verslag via MijnOLVG is vrijgegeven door de zorgverlener. Dit gebeurt standaard  7 dagen na het afronden van de verslaglegging. Tijdens een vervolgafspraak worden de uitkomsten van het onderzoek besproken en kan de patiënt vragen stellen. Die werkwijze blijft dus onveranderd.


Keuze bij de patiënt

Patiënten kunnen zelf kiezen of ze hun onderzoeksresultaten via MijnOLVG willen bekijken. Patiënten die het niet prettig vinden om de resultaten al te zien voordat ze hun zorgverlener spreken, kunnen de weergave hiervan op ‘onzichtbaar’ zetten via de instellingen in MijnOLVG. Alleen de meldingen over eventuele nieuwe uitslagen op stop zetten kan ook.

Beelden opslaan en delen

Patiënten kunnen de radiologiebeelden ook downloaden en opslaan voor hun eigen archief. De nieuwe functie is niet bedoeld voor de uitwisseling met andere zorgverleners en ziekenhuizen. Daarvoor gebruikt OLVG speciale uitwisselingssystemen. Lees hier meer informatie over op de  pagina uw medische gegevens delen met zorgverleners.