home

Na Gastric Bypassoperatie direct naar huis

Patiënten die in OLVG een Gastric Bypass (maag verkleinende) operatie ondergaan, hoeven na de operatie niet meer in het ziekenhuis te blijven, maar mogen nog dezelfde dag weer naar huis. Hiermee heeft OLVG een primeur in Nederland.

‘Voor onze patiënten is het natuurlijk fijn om zo snel mogelijk te kunnen herstellen in hun eigen thuissituatie’, aldus chirurg Ruben van Veen van het Obesitas Centrum Amsterdam in OLVG.

‘Bovendien kunnen we, doordat patiënten sneller naar huis gaan, een groter deel van de reguliere obesitasbehandelingen ook in coronatijd voortzetten. Hier hebben obesitaspatiënten baat bij. Obesitaspatiënten hebben namelijk een hogere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en ook een hogere kans om COVID-19 op te lopen en hiermee in het ziekenhuis op de Intensive Care te belanden. Mensen met een BMI van boven de 40 worden weliswaar gevaccineerd, maar kunnen op dit moment niet geopereerd worden. Dat kan nu met dagbehandeling wel.’

Veilig naar huis

Van Veen: ‘Er zijn duidelijke criteria gesteld om deel te kunnen nemen aan dagbehandeling. Daarnaast zijn er strikte voorwaarden opgesteld waaraan de patiënt moet voldoen om veilig dezelfde dag naar huis te kunnen. Zo moeten de vitale controles goed zijn en het bloedgehalte moet niet significant zijn gedaald. Bovendien krijgen de patiënten duidelijke instructies om thuis metingen te doen en contact op te nemen wanneer de meetwaardes afwijkend zijn.’

Over het Obesitas Centrum Amsterdam

Het Obesitas Centrum Amsterdam is onderdeel van OLVG en gespecialiseerd in het tegengaan van ernstig overgewicht en complexe bariatische ingrepen. Jaarlijks worden er zo’n 1.000 bypass operaties uitgevoerd. Op www.obesitascentrumamsterdam.nl vindt u meer informatie en kunt u kijken of u in aanmerking komt voor een maagverkleinende operatie.

Betrokken zorgverleners en afdelingen

Foto van R.N. van Veen

dr. R.N. van Veen

chirurg

Obesitas Centrum Amsterdam