home

Medewerkers OLVG krijgen ‘slaapiglo’ voor powernaps

OK-medewerkers van OLVG kunnen sinds kort powernaps doen in een speciaal powernap-station, ook wel ‘slaapiglo’* genoemd. In de afsluitbare ruimte met geblindeerde ramen en verstelbaar bed, krijgen de medewerkers de gelegenheid voor een kort dutje, zodat ze zich fit blijven voelen tijdens hun dienst.

‘Vooral het werken in de nacht kan impact hebben op je biologische klok en je energieniveau’, aldus Karim el Yazidi, teamleider van de OK in OLVG, locatie West. ‘Door een powernap te doen kun je even toegeven aan die vermoeidheid en weer opladen voor de rest van je dienst’. Niet iedereen zal behoefte hebben aan een powernap, maar we willen iedereen wel de ruimte en het gevoel geven dat het heel normaal is om even bij te tanken.’

Slaapiglo

Het powernappen in de slaapiglo is een pilot en duurt drie maanden. De slaapiglo is beschikbaar voor alle medewerkers binnen het OK-complex (verpleegkundigen, artsen, management). Met de inzet van het powernap-station hoopt OLVG het bestaande taboe t.a.v. rusten op de werkvloer te doorbreken.

De ideale powernap

Kristel Kasius, neuroloog en somnoloog (slaapexpert) in OLVG is fan van de powernap. ‘Een goede nap zorgt ervoor dat je je weer fit en alert voelt, productiever bent en je weer beter kunt concentreren. Daarnaast heeft het een gunstig effect op je stemming’, aldus Kasius. De ideale powernap duurt volgens Kasius zo’n 20 minuten. ‘Niet langer. En als je overdag wilt slapen dan bij voorkeur niet na 15.00 uur, want dat kan weer effect hebben op het slapen in de nacht. Daarnaast is het belangrijk dat je de ruimte krijgt van collega’s. Dat het geen taboe is om te gaan ‘nappen’.

‘Nappuccino’

Op de OK van OLVG hebben ze er zin in. De ruimte waarin de iglo staat is door medewerkers van de OK speciaal voor de pilot geschilderd in een rustgevende kleur. Teamleider Karim introduceerde de ‘nappuccino’ voor de collega’s die een powernap willen doen. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat een kort dutje, gecombineerd met een kopje koffie, ervoor kan zorgen dat je de rest van de middag alert blijft. Ook is er een deurhanger gemaakt met de mededeling: niet storen, beauty powernap.

Gezonde nachtdienst

De pilot met de slaapiglo is onderdeel van een groter programma binnen OLVG om medewerkers te helpen zich fit en vitaal te voelen. In de zorg zijn nachtdiensten heel normaal, maar ze hebben wel impact. Daarom worden speciale trainingen georganiseerd met tips voor een gezonde nachtdienst. Denk aan gezonde maaltijden, voldoende beweging, voldoende licht in de nacht en andere tips voor een gezonde leefstijl om fit te blijven als je dag- en nachtritme regelmatig wisselt.

* de merknaam van het powernapstation is BOOTZR Iglooo