home

Kunst op grote hoogte: schoorsteenpijp OLVG krijgt metamorfose

Een gitzwarte, torenhoge pijp van 3 meter doorsnee en 38 meter de lucht in: de iconische schoorsteenpijp van OLVG, locatie Oost biedt onze patiënten, bezoekers en medewerkers niet het meest inspirerende uitzicht. Vanaf deze week wordt een kunstwerk van een geneeskrachtige, oranje lampionplant op de schoorsteen geplaatst.

De keuze voor de lampionplant, officieel de “Physalis”, is niet toevallig, legt Iris Le Rütte, kunstenares en bedenker van het ontwerp uit: ‘De plant heeft een prachtige, geneeskrachtige vrucht die van oudsher tegen allerlei klachten werd gebruikt, en tegenwoordig zelfs voor de ontwikkeling van medicijnen tegen kanker. Daarnaast roepen de tere lampionnen associaties op met licht en natuur, iets wat me prettig lijkt voor een plek als het ziekenhuis.’

Afleiding voor patiënten

Le Rütte is geen onbekende in OLVG. Eerder maakte zij in opdracht van de Stichting Kinderdroomkunst van het OLVG een beeldenreeks bestaande uit bijna tachtig silhouetten van dieren voor de ramen van de kinderafdeling op locatie Oost, op het dak van de Lichtstraat in het OLVG. Ze werd daarvoor genomineerd voor de Elisabeth van Thüringenprijs. 

‘Vergeet nooit te dromen’

Deze week wordt het kunstwerk met behulp van een hijskraan met werkbak op de schoorsteenpijp geplaatst. Daarna is het werk met de boodschap “Vergeet nooit te dromen” door alle patiënten, bezoekers medewerkers en voorbijgangers te bewonderen.