home

'Inzet van verpleeghulp maakt het verschil'

Studenten verpleegkunde of geneeskunde kunnen bij OLVG aan de slag als verpleeghulp. Op verschillende afdelingen ondersteunen zij verpleegkundigen bij praktische handelingen, zoals bloeddruk meten en hartfilmpjes maken. Teamleider Virginia van Bentum en geneeskundestudent Joyce Laudy vertellen over hun ervaringen op de werkvloer. Joyce: ‘In de eerste jaren van mijn studie leren we alleen theorie, daarom ben ik blij nu al veel praktijkervaring op te doen.’

Joyce Laudy (23):

‘In november 2021 ben ik begonnen als verpleeghulp bij OLVG. Ik hielp patiënten bij hun dagelijkse verzorging: wassen, aankleden, naar het toilet gaan. Daarnaast zorgde ik ervoor dat de afdeling netjes was en dat de kastjes en het linnengoed werden aangevuld. Door intern enkele opleidingen te volgen ben ik verpleeghulp+ geworden, waardoor ik nu ook controles mag uitvoeren, zoals het meten van de bloeddruk, temperatuur en polsfrequentie. Alles wat ik doe of zie koppel ik terug aan de verpleegkundigen: zij blijven eindverantwoordelijk.
Wat ik fijn vind is dat ik zelf kan bepalen waar en wanneer ik werk. Elke maandag komt er een rooster online, waarin ik mijn eigen diensten kan plannen. Het liefst werk ik op verschillende afdelingen, zodat ik bij de verschillende disciplines kan meekijken en kan ervaren wat ik leuk vind om in door te groeien. Momenteel vind ik de Acute Opname heel interessant, maar Cardiologie en Psychiatrie beginnen ook steeds meer te trekken.
Voor mijn studie heeft mijn baan als verpleeghulp ook echt een meerwaarde. In de collegebanken ligt de focus op de theorie en mis ik soms de praktijk. In de eerste 3 jaar van mijn studie heb ik een zorgstage van slechts 9 dagen gedaan, dat was het. Nu ik een vak volg over Cardiologie en daarnaast een dienst op die afdeling draai zie ik veel theorie terugkomen in de praktijk. Daar leer ik ontzettend veel van.
Je ziet als verpleeghulp wel dingen voorbijkomen waar je tegen moet kunnen. Open wonden, amputaties. Overleden patiënten. Het hoort erbij en je leert er mee omgaan. Uiteindelijk voelt het heel goed dat ik aan de zorg van patiënten kan bijdragen.’


Virginia van Bentum, teamleider Interne Geneeskunde:

‘Op onze afdeling werken dagelijks verpleeghulpen mee, vooral in de avond- en nachtdiensten. In de weekenden draaien verpleeghulpen ook in de dagdienst mee. Onze ervaring is erg goed. Zeker tijdens de coronaperiode hebben we veel verpleeghulpen kunnen inzetten, wat ervoor zorgde dat de werkdruk meer hanteerbaar werd. Omdat verpleeghulpen een medische achtergrond hebben, kunnen zij meedenken en verpleegkundigen op tijd informeren als actie vereist is. Ze leggen ook extra contact met de patiënt en zijn de ogen en oren van de verpleegkundigen die ergens anders op de afdeling nodig zijn.
Een aantal verpleeghulpen heeft inmiddels de opleiding tot verpleegkundige afgerond en is nu bij ons in vaste dienst. Dat zij al een tijdje op de afdeling hebben meegelopen is echt een meerwaarde. We kennen elkaar goed en weten wat we aan elkaar hebben.
Echter hebben we nog steeds handen nodig en zijn we op zoek naar verpleeghulpen+. De ‘plus’ geeft aan dat ze extra scholing hebben doorlopen. Daardoor mogen zij venapuncties afnemen, ECG-draaien en bloedglucose prikken en nemen zij de verpleegkundigen veel werk uit handen. Vooral in de nacht zijn momenteel meer verpleeghulpen+ nodig. Juist in die diensten maken zij een groot verschil voor de patiënten en verpleegkundigen.’