home

Fototentoonstelling ‘The Stigma Project’ in OLVG

Fototentoonstelling The Stigma Project

In aanloop naar 1 december, Wereld Aids Dag, is vanaf vandaag de fototentoonstelling The Stigma Project te zien in OLVG. De foto’s hangen in de wachtkamer van de polikliniek Interne Geneeskunde, op zowel locatie Oost als locatie West. U heeft nog tot 5 december de tijd om de tentoonstelling te bekijken.

Stigma is er nog steeds

The Stigma Project is een fotoproject van Marjolein Annegarn. Marjolein kreeg zelf ruim 30 jaar geleden te horen dat zij hiv heeft. En ondanks dat er nu goede medicijnen zijn, merkt ze dat mensen met hiv nog steeds te maken hebben met vooroordelen en discriminatie. Er bestaat nog steeds een stigma. ‘Stigma is gevaarlijk’, aldus Marjolein, ‘want mensen met een risico op een hiv-infectie zijn hierdoor minder gemotiveerd om zich te laten testen. Mensen met hiv die succesvol behandeld worden, kunnen het virus niet meer overdragen aan hun partners, kunnen gezonde kinderen krijgen en hebben dezelfde levensverwachting als iemand zonder hiv. Dus stop stigma, laat je testen, laat je behandelen en wees deel van de oplossing!’

Onherkenbaar in beeld

Voor haar project maakte Marjolein een serie foto’s van niet-herkenbare mensen met hiv. De mannen en vrouwen zijn onherkenbaar omdat zij niet in alle situaties open kunnen zijn over hun hiv-infectie. De tentoonstelling maakt pijnlijk duidelijk wat stigma met mensen doet. Marjolein is ervan overtuigd dat het stigma zal verdwijnen door de juiste informatie te verspreiden. En dat is ook precies het doel van dit fotoproject.