home

Verpleegkundig onderzoek naar patiënt- en familieparticipatie

OLVG is zeer verheugd met de nauwe samenwerking met bijzonder lector Anne Eskes. De HvA heeft Anne Eskes benoemd om een nieuw lectoraat Patiënt- en Familieparticipatie in de Klinische Zorg vorm te geven. Een samenwerking tussen 3 partners: HvA, Amsterdam UMC en OLVG.

Het wordt steeds belangrijker om patiënten en hun familieleden te betrekken bij de zorg in het ziekenhuis. Anne Eskes: “Nu de informele zorg belangrijker wordt, is het van belang de familie goed voor te bereiden. Zo voorkom je dat mantelzorgers overbelast raken. In het ziekenhuis ligt een kans om hiermee te beginnen, zodat de overgang bij ontslag naar huis geleidelijker is. Uit onderzoek komt steeds meer bewijs dat patiënten- en familieparticipatie leidt tot betere uitkomsten en meer tevredenheid bij patiënten, familie en verpleegkundigen.”

Unieke doorgroeimogelijkheden verpleegkundigen

De samenwerking met Anne Eskes biedt een unieke kans voor verpleegkundigen om door te groeien in OLVG: in 2023 starten twee verpleegkundig onderzoekers in opleiding. Dit doen zij in een zogeheten combinatiefunctie: hierbij doen verpleegkundigen naast hun werk op de afdeling ook onderzoek. Zo kunnen verpleegkundigen hun vak blijven uitoefenen en de juiste onderzoeksvragen signaleren. De resultaten uit hun onderzoek zijn direct toepasbaar in de praktijk.
Anne Eskes: “Het idee is dat we starten met twee verpleegkundig onderzoekers en dat het steeds vanzelfsprekender wordt om in OLVG als verpleegkundige naast klinisch werk ook onderzoek te doen. Dat er een onderzoekslijn loopt en daar begeleiding in is.”

Eerste verpleegkundig onderzoeker i.o. gestart

Isha Verkaik is Intensive Care (IC)-verpleegkundige en is in mei gestart in de combinatiefunctie. Isha Verkaik over haar nieuwe functie: “De combinatie van tijd voor onderzoek én tijd voor het werk op de vloer, bestaat nog niet echt. Terwijl ik denk dat het juist heel waardevol is deze twee te combineren. Ik wil de participatie gaan toespitsen op de IC. In andere ziekenhuizen wordt hier al onderzoek naar gedaan en ik denk dat het belangrijk is dat OLVG hier ook bij gaat aansluiten. Daar zijn nog best wat stappen voor nodig; de IC is toch een speciale afdeling met hogere risico’s qua zorg. Het lijkt me heel mooi om te voelen dat het onderzoek dat je doet, in de praktijk gaat leven. Die wisselwerking. Dat ik bijvoorbeeld met mijn IC collega’s aan het werk ben, en daar weer nieuwe gedachten over het onderwerp hoor - die ik vervolgens kan meenemen in het onderzoek.”

Wordt vervolgd

Later in het jaar start de tweede verpleegkundig onderzoeker in opleiding in OLVG. Deze opleidingsplaatsen worden mede mogelijk gemaakt door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek OLVG.
Lees hier het interview met Anne Eskes over haar plannen voor het lectoraat.