home

Bewegen bij kanker: ‘probeer toch van de bank te komen’

Veertig jonge mensen met kanker werkten zich gisteren, op Wereldkankerdag, in het zweet tijdens een sportclinic in Vondelgym Amsterdam. Onder meer boksen, mediteren en krachtoefeningen voor thuis stonden op het programma van de sportdag, georganiseerd door OLVG en Vondelgym.

Sportclinic Vondelgym

‘Best pittig, maar ook echt lekker om te bewegen’, zegt deelnemer Ine na afloop van de clinic. ‘ En het boksen was heerlijk om even af te kunnen reageren’, lacht ze.

Profijt

Tijdens haar eerste behandeling merkte Ine al hoeveel profijt ze van bewegen had. Dit motiveert haar nu ze opnieuw ziek is. ‘Deze keer ben ik nog fanatieker, en heb mezelf ertoe gezet om de dag na de chemo direct weer naar het Cancer Care Center te gaan. Soms is het ontzettend zwaar, omdat alles in je lichaam schreeuwt “blijf op de bank zitten”. Maar ik weet hoeveel baat ik erbij heb als ik toch ga.’

Ine onderhoudt vooral haar conditie, doet oefeningen met gewichten en voor balans, gaat naar yoga en probeert veel te wandelen. Haar tip voor anderen is om, zelfs als je moe bent of geen zin hebt, toch te bewegen. ‘Het is natuurlijk voor iedereen anders, maar mijn advies is om toch te proberen van de bank af te komen. Al doe je maar kort iets. Alles helpt.’

Ontspanningsworkshop

De veertig deelnemers, ingedeeld in twee groepen, werden tijdens de clinic begeleid door professionals vanuit OLVG en het Cancer Care Center, trainers van Vondelgym en Olympisch schaatskampioen Margot Boer. Satu Karjalainen-Klaver (Sattwa), die naast oncologieverpleegkundige in OLVG ook meditatieleraar en natuurgeneeskundig therapeut is, verzorgde een ontspanningsworkshop. Na afloop kon er nagepraat worden tijdens een proeverij van gezonde, energierijke voeding door Vitalien.

Initiatiefneemster van het sportevent is verpleegkundig specialist oncologie bij OLVG, Melissa Sombroek. Waar zij vorig jaar nog een boksevent organiseerde voor vrouwen met borstkanker, richtte zij zich ditmaal op jonge mensen met kanker tijdens chemotherapie.

Echt gemotiveerd

‘Iedereen hier vandaag is echt gemotiveerd om te bewegen en dat motiveert mij ook weer’, zegt Ine over de overige deelnemers aan de clinic. ‘Maar tegelijk is het raar om te beseffen dat al deze jonge mensen ziek zijn.’ Toch vindt Ine het vooral ‘te gek’ dat dit georganiseerd wordt. De drempel om te bewegen bij kanker mag van haar nog verder omlaag. ‘Wat mij betreft wordt sporten een vast onderdeel van de behandeling.’

De sportclinic werd mede mogelijk gemaakt door: Vondelgym, Cancer Care Center, Nationaal Fonds tegen Kanker, Reebok, Moso international, Sattwanu, Vitalien, OrangeFit, Body & Fit, Sportbase en Maarsen groep.