home

Ajax-voetbalclinic voor jongeren met kanker

: ‘Juist tijdens kankerbehandeling is bewegen belangrijk'

Sporten kan zorgen voor sneller herstel en meer energie tijdens en na de behandeling van kanker. Maar het valt niet altijd mee om in beweging te komen of te blijven. Daarom organiseerden OLVG, AvL en Cancer Care Center op 12 mei een bijzondere voetbalclinic bij Ajax voor ruim 55 jongvolwassenen met kanker.

Het klinkt misschien tegenstrijdig: je inspannen in een periode waarin je al zo kwetsbaar en moe bent. Toch is het heel belangrijk om in beweging te blijven tijdens kankerbehandeling. Hoe sterker je lichaam is, hoe beter het de behandeling aankan. Het team medische oncologie /hematologie in OLVG pleit dan ook voor een prominentere rol van sporten en bewegen voor oncologiepatiënten.

55 jongvolwassenen

Melissa Sombroek, verpleegkundig specialist oncologie: ‘Ik heb meerdere sportclinics georganiseerd. Deze zijn zo goed ontvangen dat het tijd was voor een vervolg. Dat Ajax ons wilde helpen bij het organiseren van deze clinic is een droom’, vertelt Melissa. Samen met collega’s van AvL, Cancer Care Center en Ajax trof ze voorbereidingen zodat  jongvolwassenen met kanker deze bijzondere trainingsclinic konden volgen. Het doel: activeren, informeren en inspireren.

Topsport

Of je kankerbehandeling kunt vergelijken met topsport? Melissa vindt van wel: 'Ik zeg het tegen heel veel van mijn patiënten. Ze vragen ontzettend veel van hun lichaam, net als topsporters doen. Ze doen mee aan een soort marathon waarvan het einde soms heel ver uit het zicht is.’ De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het belang van sporten en bewegen tijdens (de behandeling van) kanker. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het een positief effect heeft op het herstel tijdens en na behandeling.

Inspireren

Naast bewegen stonden ook informeren en inspireren centraal tijdens de clinic. Tijdens een inspiratiesessie onder leiding van Leonne Stentler (voetbalanalist) konden deelnemers vragen stellen aan onder andere Daphne Voormolen, Esther Vergeer, Kim Blewanus, Eva Blewanus en Wouter Smit. Allemaal hebben zij in hun dagelijks leven te maken met (top)sport, maar ook met kanker.

Ajax

Eva Blewanus, sportfysiotherapeut bij Ajax, kreeg vorig jaar de diagnose borstkanker. ‘Ik wilde heel graag blijven sporten. Daarom heb ik mensen om me heen verzameld die me konden helpen. Want hoewel ik sportfysiotherapeut ben, wist ik niet goed wat ik mocht tijdens de behandeling. Waar moest ik op letten? Ik wilde niet iets doen wat mijn behandeling in de weg zou staan.’ Een oncologisch fysiotherapeut en diëtiste hebben haar richtlijnen gegeven. 'Daardoor heb ik tijdens mijn gehele behandeling kunnen sporten en de positieve effecten daarvan kunnen ervaren.’

Deze inhoud kan vanwege de huidige cookie-instellingen niet weergegeven worden.

Om deze inhoud te kunnen zien, verander je cookie-instellingen.