home

Nierfunctie-onderzoek : onderzoek hoe goed uw nieren werken

Als uw nieren niet goed werken, heet dat nierfalen. Nierfalen kan veel oorzaken hebben en voor verschillende klachten zorgen. U krijgt een aantal onderzoeken om te testen hoe goed uw nieren werken en wat de oorzaak is van uw klachten.

Over nierfunctie-onderzoek

De nieren filteren uw bloed schoon. De nieren maken urine en zorgen voor genoeg vocht en zout in uw lichaam. Ook regelen uw nieren de bloeddruk en maken hormonen die zorgen voor genoeg rode bloedcellen.

Als uw nieren niet goed werken, heet dat nierfalen.
De klachten die u bij nierfalen kunt krijgen zijn per patiënt verschillend. U kunt bijvoorbeeld moe of misselijk zijn, minder honger hebben, jeuk of pijn in uw benen krijgen.
Er zijn veel oorzaken die voor nierfalen kunnen zorgen.

Om te onderzoeken wat de oorzaak van uw klachten is, zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Dit heet nierfunctie-onderzoek.
Uw arts bespreekt met u welke onderzoeken u krijgt.

Soorten nierfunctie-onderzoek

Uw arts onderzoekt uw nieren en probeert de oorzaak van uw klachten te vinden. U krijgt daarom 1 of meer van de volgende onderzoeken:

Bloedonderzoek

Als eerste krijgt u een bloedonderzoek. Bij het bloedonderzoek kijkt uw zorgverlener hoeveel afvalstoffen in uw bloed zit. Uw nieren filteren deze stoffen uit uw bloed. Als uw nieren niet goed werken, halen ze deze stoffen niet goed uit het bloed.

Urine-onderzoek

Bij het urine-onderzoek controleert uw zorgverlener of er eiwitten of bloedcellen in uw urine zitten. Als uw nieren niet goed werken, kunnen er eiwitten en bloedcellen in de urine komen.

Echo

Een echo is een onderzoek van de binnenkant van het lichaam. Dit onderzoek gebeurt via geluidsgolven. De geluidsgolven maken uw nieren zichtbaar op een beeldscherm.

CT-scan

Een CT-scan maakt in 1 keer foto’s van alle kanten van uw nieren. Een CT-scan gebeurt met röntgenstralen. De hoeveelheid straling is klein en veroorzaakt geen schade aan uw lichaam of omgeving. Tijdens een zwangerschap maken we liever geen CT-scan.

Nierbiopsie

Bij een nierbiopsie haalt uw arts met een holle naald kleine stukjes van de nier weg. Deze stukjes zijn ongeveer een paar millimeter groot. Het stukje nier gaat naar het laboratorium voor onderzoek.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Nefrologie, locatie Oost, P2
020 599 30 37 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)

Polikliniek Nefrologie, locatie West, route 14
020 510 88 82 (op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Nierziekten van OLVG. Laatst gewijzigd: