Aandoeningen & behandelingen

MRSA-bacterieu kunt hiervoor terecht bij Infectiepreventie

Om verspreiding van de bacterie MRSA in het ziekenhuis te voorkomen, nemen we in het ziekenhuis enkele maatregelen.

Wat is MRSA?

De afkorting MRSA staat voor Meticilline -Resistente Staphylococcus Aureus. Dat wil zeggen een bepaald soort bacterie (Staphylococcus aureus) die ongevoelig (resistent) is voor het middel (antibioticum) meticilline.

Ongeveer 30% van de mensen draagt een Staphylococcus aureus bij zich. Dit is een bacterie die meestal in de neus en/of keel zit of in de anus. Vanuit de neus en keel kan de bacterie zich over de huid verspreiden. Gezonde mensen die drager zijn van deze bacterie krijgen daarvan geen of nauwelijks klachten. Als ze er last van hebben, is dit in de vorm van een steenpuist of een ontstoken wondje. Dit geneest meestal vanzelf. Mensen met een verminderde weerstand kunnen er wel ziek van worden.

Wat is het verschil tussen dragerschap en infectie?

Dragerschap wil zeggen dat MRSA aanwezig is op of in het lichaam zonder een ziekte te veroorzaken. Infectie betekent dat MRSA de persoon ziek maakt.

Waar komt MRSA voor?

MRSA komt vooral in het buitenland voor, met name in buitenlandse ziekenhuizen. In Nederland komt de bacterie gelukkig weinig voor en is de kans op besmetting met MRSA klein. Sinds 2006 vinden we steeds vaker de MRSA-bacterie bij levende vleesvarkens- en vleeskalverenbedrijven.

Wie krijgt het?

Hoe iemand aan de MRSA bacterie komt is niet altijd te zeggen. Het meeste risico lopen mensen:

  • die opgenomen zijn geweest in een buitenlands ziekenhuis
  • die door hun beroep veel contact hebben (gehad) met levende vleesvarkens en/of vleeskalveren Soms komt de bacterie ook gewoon voor in de samenleving.

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Infectiepreventie van OLVG. Laatst gewijzigd: 24 juli 2020