home

Zwakke pols : midcarpale instabiliteit

Bij beschadiging van de pols kan de pols zwakker worden. Dit heet midcarpale instabiliteit. U kunt uw pols dan niet goed gebruiken en u heeft pijn. Om de pijn te verminderen doet u oefeningen om de spieren sterker te maken. Een handtherapeut helpt u met de behandeling. Soms is een operatie nodig.

Over midcarpale instabiliteit

De pols is een gewricht dat bestaat uit botten en ligamenten. De botten zijn de handwortelbeentjes. De ligamenten zijn een soort bandjes die de botten met elkaar verbinden. De ligamenten zorgen dat de pols stevig is.
Soms zijn deze ligamenten verzwakt. Dit heet midcarpale instabiliteit of een zwakke pols.

Er zijn verschillende redenen waarom de ligamenten kunnen verslappen. Bijvoorbeeld door te vaak en te zwaar te tillen, na een beschadiging of na een behandeling met gips. Het gevolg is pijn, verlies van kracht en het niet meer goed kunnen bewegen van uw pols.
Een zwakke pols komt vooral voor bij jonge vrouwen.

Behandeling

De behandeling is gericht op verminderen van uw pijnklachten.
U kunt minder pijn krijgen door de spieren rondom de pols sterker te maken. Sterke spieren kunnen de slappe ligamenten ondersteunen. Spieren sterker maken kan door oefeningen te doen met hulp van een handtherapeut. Eventueel kan het helpen de pols tijdelijk vast te zetten. U krijgt dan een spalk of een brace om uw pols.
De plastisch chirurg bespreekt met u de mogelijkheden voor behandeling.

Handtherapie

  • De handtherapeut legt uit waarvoor u de pols gebruikt in het dagelijks leven.
  • U leert hoe u de pols recht kunt houden tijdens zware werkzaamheden.
  • U krijgt oefeningen om de spieren rond de pols sterker te maken.
  • U oefent 12 weken. Het is het is belangrijk om de oefeningen goed te blijven doen. Het volhouden van de oefeningen kan zwaar zijn. Dat is normaal.

Spalk of brace

Soms kan het zinvol zijn om tijdelijk een spalk of brace te dragen. Dat kan bijvoorbeeld tijdens uw werk. De handtherapeut bespreekt met u of het nodig is en hoelang u de spalk of brace moet dragen. Het is belangrijk dat u de spalk of brace niet langer draagt dan de handtherapeut adviseert. De klachten kunnen dan weer erger worden omdat de spieren rond de pols juist zwakker worden.

Operatie

Soms is de pijn onvoldoende verminderd na handtherapie, oefentherapie en na het dragen van een spalk of brace. De plastisch chirurg bespreekt dan met u of een operatie eventueel mogelijk is. Er bestaan heel weinig mogelijkheden om een zwakke pols te opereren.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag aan de polikliniek via MijnOLVG. Op werkdagen kunt u ook bellen.

Polikliniek Plastische Chirurgie, locatie Oost, P4
020 510 86 70 (op werkdagen van 08.15 tot 16.15 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Plastische, reconstructieve, en handchirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: