home

Ziekte van Crohn : u kunt hiervoor terecht bij Maag-, Darm- en Leverziekten

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal. De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn ook bekend onder de naam inflammatoire darmziekten of de (Engelse) afkorting IBD. In Nederland hebben ongeveer 20.000 mensen de ziekte van Crohn. De ziekte komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het verloop verschilt sterk van patiënt tot patiënt.
Patiënten met de de ziekte van Crohn hebben een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van het spijsverteringskanaal. De ziekte kan ontstekingen veroorzaken van mond tot anus. De ontsteking kunnen alle lagen van de darmwand aantasten. Hierdoor kunnen diepe zweren en fistels ontstaan. Fistels zijn onnatuurlijke, open verbindingen, die ook wel pijpzweren worden genoemd. Hierdoor ontstaan verbindingen tussen de darm en bijvoorbeeld de huid of de vagina. Bij de ziekte van Crohn kunnen ook klachten en ontstekingen buiten het spijsverteringskanaal voorkomen.

Hoe ontstaat het?

Het is onduidelijk hoe de ziekte van Crohn ontstaat. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Er is sprake van een samenloop van omgevingsfactoren en een genetische aanleg.

Klachten

  • Diarree met of zonder bloedbijmenging
  • Buikpijn
  • Afvallen
  • Vermoeidheid
  • Fistels

Vragen & contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van OLVG. Laatst gewijzigd: