home

Weber A of avulsiefractuur bij enkelbandletsel : behandeling met een kous en enkelbrace

Een Weber A of avulsiefractuur komt vaak voor. Weber A is het uiterste deel van het kuitbeen. Een avulsiefractuur is een los botschilletje van een van de botten van uw enkel. Dit soort letsel aan het kuitbeen behandelen we op dezelfde manier als een scheur in de enkelbanden. U krijgt een speciale stevige kous en een enkelbrace. De enkel herstelt meestal goed.

De behandeling

Een breuk aan het uiterste deel van het kuitbeen of van een van de botten bij u enkel komt vaak voor. U krijgt een tubigrip. Dat is een soort kous. Ook krijgt u een enkelbrace. Zo heeft u minder pijn en geneest het letsel het snelst. In het ziekenhuis kunt u krukken huren.

Eerste week
Tubigrip
Brace dragen zodra de zwelling dit toelaat (meestal na 4 dagen).

1 tot 3 weken
Tubigrip en brace dragen
Op geleide van de pijn proberen te lopen (eventueel met krukken). Tijdens rust uw enkel hooghouden.

3 tot 6 weken
Gebruik van de brace afbouwen op geleide van pijn.
Start met lopen op stevige schoen, zonder krukken.
Start met oefeningen.

Na 6 weken
U kunt weer gaan sporten. Het kan zijn dat dit pas na 3 tot 6 maanden goed lukt.

Virtual Fracture Care app van OLVG

U kunt voor informatie over het herstel van deze breuk ook de app Virtual Fracture Care gebruiken. U vindt deze app in de App Store (iPhone) of Google Play Store (Android).

Instructies

Volg de volgende instructies voor een zo goed mogelijke genezing.

 • De enkelbrace kunt u dragen in combinatie met een stevige schoen, bijvoorbeeld een goede wandelschoen of sneaker. U mag op de voet staan zodra de pijn dat toelaat. Houd hierbij rekening dat u bij de eerste stappen pijn kan hebben. Dit moet na een aantal stappen verminderen.
 • Het gebruik van de brace kunt u na 3 tot 6 weken langzaam afbouwen. In de app staan instructies over het opnieuw aanbrengen van de brace.
 • In de eerste week is het belangrijk dat u de enkel zo veel mogelijk hoog houdt. Voelt de brace strakker aan? Houd de enkel dan hoog. De zwelling neemt dan af, waardoor de druk en pijn minder worden.
 • Omdat de breuk in de buurt van uw enkelgewricht zit, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk begint met bewegen van de enkel. Dit voorkomt dat de enkel stijf wordt. Dit kunt u doen door:
  • de enkel in rust te bewegen, oefeningen staan in de app
  • te gaan lopen, opbouwend met behulp van krukken
  • als de pijn het toelaat mag u vanaf week 3 rustig gaan fietsen.
   Het is echter zeer belangrijk dat u nooit door de pijn heen oefent, omdat het dan juist minder goed herstelt. Mogelijke oefeningen vind u op deze pagina
 • De eerste 6 weken kunt u beter geen sporten beoefenen waarbij u uw enkel belast. Daarna kunt u dit, op basis van pijnklachten, langzaam opbouwen. In het begin kunt u eventueel de enkelbrace gebruiken.
 • Heeft u pijn? Gebruik dan paracetamol. Wacht niet met paracetamol nemen totdat u te veel pijn heeft. Neem het altijd verspreid over de dag in. U kunt maximaal 4x per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen op vaste tijden.

Herstel

 • Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. Meestal geneest de breuk binnen enkele weken volledig. Het kan tot 8 weken duren voordat u de enkel weer volledig kunt gebruiken.
 • Als u na 6 weken ontevreden bent over de functie van uw enkel, dan kunt u een afspraak maken met een fysiotherapeut. Een verwijzing is niet verplicht. In de app staan oefeningen om beter te herstellen.

Als u veel pijn heeft, als de pijn erg toeneemt of als de pijnklachten niet verminderen, kunt u contact opnemen met de Breuklijn. Als een controle dan toch nodig is, maken we een afspraak.

Opnieuw aandoen brace

Als u de brace heeft  afgedaan, bijvoorbeeld om te douchen, ziet u in onderstaand filmpje hoe u de brace weer op de juiste manier aan kan doen.

Oefeningen

Na een breuk van de enkel kan stijfheid, krachtverlies en een verstoorde coördinatie optreden. Onderstaande oefeningen helpen om dit tegen te gaan.

Wanneer welke oefening

Na 3 weken mag u beginnen met oefenen. Begin met onbelast oefenen, dit zijn oefeningen die u doet zonder op de voet te staan. Start daarna met belast oefenen. Oefen alleen als de pijn dit toelaat.

Volg onderstaande instructies:

 • Oefen minstens 3 keer per dag
 • Voer elke oefening 10 tot 15 keer uit
 • Bouw geleidelijk op, neem zo nodig rust na het doen van oefeningen door het been weer hoog te leggen.
 • U kunt eventueel in warm water oefenen

Onbelast oefenen

Doe onderstaande oefeningen op geleide van pijn en forceer niet bij rondjes draaien van de enkel.
Als de enkel erg stijf is en u onvoldoende ver komt, kan u de enkel helpen door met een stugge sjaal de tenen naar u toe te trekken.

Belast oefenen

Bereid op advies uit naar de belaste oefeningen en wanneer de pijn dit toelaat.

Let op: de hak mag niet van de grond komen.

 

 

 

Overige oefeningen

Belangrijk is om te oefenen om goed op het aangedane been te staan, als de pijn dit toelaat. Goed lopen begint met goed op één been te kunnen staan. Probeer tevens de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken, als de pijn dit toelaat. Om een normaal looppatroon te krijgen, is iedere stap een oefening.

 • Sta op 1 been met een licht gebogen knie, startend met lichte steun (bijvoorbeeld een stoel
 • Tandenpoetsen op 1 been
 • Op kussen/handdoek staan op 1 been

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag via de Breuklijn van OLVG.

Breuklijn
020 599 45 10 (op werkdagen van 10.00 tot 16.30 uur)

De informatie op deze pagina is afkomstig van de afdeling Traumachirurgie van OLVG. Laatst gewijzigd: